Aproximativ 20 de taifunuri afecteaza arhipelagul Filipine anual in cursul sezonului musonic (vara si toamna).

Bilantul provizoriu al ploilor si musonilor care s-au abatut asupra capitalei, inundand 80% din suprafata acesteia, se ridica duminica la 85 de morti, in principal prin inec, a declarat Benito Ramos, seful Apararii Civile din arhipelag.

Apele s-au retras in mare parte din centrul orasului, insa inundatiile persistau la periferie, alimentate de revarsari ale unor baraje care continuau sa se deverseze in rauri si pe camp.

In oras, scaderea nivelului apelor a lasat in urma un munte de gunoaie care suscita temeri privind aparitia unor boli de natura infectioasa, ca leptospiroza, care se transmite prin urina sobolanilor, in amestec cu apa dulce.

Leptospiroza a facut 249 de victime dupa inundatiile din 2009, cel mai important bilant inregistrat vreodata in lume al acestei boli, potrivit lui Ramos. "Multe persoane au scapat de inundatii, dar multe ar putea muri de leptospiroza sau alte boli", a avertizat el, potrivit MEDIAFAX.

Echipele de interventie au mobilizat specialisti in domeniul situatiilor sanitare de urgenta in zonele inundate si in centrele de gazduire, cu scopul de a organiza purificarea apei, conserva alimentele si instala latrine. Pachete alimentare au fost distribuite catre aproximativ 770.000 de sinistrati, dintre care jumatate traiesc in conditii precare, in cele 948 de centre de gazduire deschise de catre autoritati, in majoritatea cazurilor in biserici si scoli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.