Armata israeliana a anuntat lansarea duminica a unui test la nivel national al unui sistem de alertare prin mesaje scrise scurte pe telefon destinate sa previna populatia civila in caz de atac cu rachete.

Mesajele scurte, scrise in ebraica, araba, engleza si rusa, urmeaza sa fie trimise pe telefoanele mobile personale ale locuitorilor diferitelor regiuni, inclusiv la Ierusalim, Tel Aviv si Haifa.

In mesaj se spune "Comandamentul apararii pasive, test al sistemului de alerta (pe telefonul) mobil", a precizat purtatorul de cuvant al armatei intr-un comunicat.

Exercitiul urmeaza sa se desfasoare intre orele locale 8.00 (8.00, ora Romaniei) si 18.00 (18.00, ora Romaniei). El va dura pana joi, cand sistemul va fi testat la scara intregii tari.

Israelul ar putea ataca Iranul pana incep alegerile din SUA

Potrivit presei, acest exercitiu este destinat sa pregateasca apararea populatiei civile de eventuale tiruri cu rachete sau mortiere lansate de catre Iran sau miscarea siita libaneza Hezbollah, care ar putea sa urmeze unui atac israelian impotriva instalatiilor nucleare iraniene.

Acest scenariu continua sa tina duminica prima pagina a unei mari parti a presei israeliene.

Cotidianul Yediot Aharonot titreaza, astfel, pe prima pagina ca Israelul "nu este pregatit" pentru un razboi cu Iranul, relevand ca "jumatate dintre israelieni nu au masca de gaze" sau ca "lucrarile de protectie a cladirilor in care se afla spitale vor fi terminate abia in trei ani".

Ziarul Haaretz citeaza, la randul sau, un "oficial israelian de rang inalt" care afirma ca Iranul "a inregistrat progrese in producerea si adaptarea focoaselor nucleare" pentru rachete capabile sa atinga teritoriul israelian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.