Israelul ar putea ataca instalatiile nucleare iraniene in toamna, inaintea alegerilor din Statelele Unite, informeaza surse citate de ziarul Yedioth Ahronoth.

Premierul Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii, Ehud Barak, pledeaza pentru un atac impotriva Iranului in aceasta toamna, in pofida obiectiilor Statelor Unite si comandantilor militari israelieni.

Doi analisti de la Yedioth Ahronoth, Nahum Barnea si Shimon Shiffer, noteaza insa ca un atac impotriva Iranului in aceasta toamna nu este sustinut de niciun alt stat, nici macar de presedintele Israelului.

Conform surselor citate, Netanyahu si Barak cred ca blocarea programului nuclear iranian merita orice risc, desi expertii militari israelieni au avertizat ca o astfel de operatiune comporta riscuri majore. Temerea liderilor politici israelieni este ca Administratia Barack Obama nu va reusi sa blocheze la timp actiunile Iranului in sensul fabricarii de arme nucleare.

Presedintele SUA, Barack Obama, a primit joi un nou raport al serviciilor de informatii care confirma ca Iranul a inregistrat progrese rapide si semnificative in scopul fabricarii de arme nucleare
. Conform postului CBS, raportul american ar fi o confirmare a estimarilor serviciilor de informatii israeliene, care sustin ca Iranul se apropie de capacitatile pentru a fabrica arme atomice. Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a confirmat, intr-un articol publicat in ziarul Haaretz, ca Barack Obama a primit o noua "evaluare" a Serviciilor nationale de informatii americane care "impartaseste ipoteza Israelului ca Iranul a inregistrat progrese surprinzatoare si semnificative in demersurile de a fabrica arme nucleare".

Saptamana trecuta, Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informatii externe (Mossad), sugera ca Israelul ar putea ataca instalatiile nucleare iraniene in urmatoarele 12 saptamani. "Daca as fi iranian, m-as teme destul de mult in urmatoarele 12 saptamani", declara Halevy pentru New York Times, potrvit MEDIAFAX.

Administratia Barack Obama exercita presiuni intense asupra Israelului pentru a nu initia raiduri aeriene impotriva instalatiilor nucleare iraniene, Washingtonul argumentand ca sanctiunile economice impuse regimului de la Teheran dau rezultate, incetinind programul nuclear.

Israelul insista ca Iranul, un inamic declarat al statului evreu, a inregistrat progrese constante in proiectul de fabricare a armelor nucleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.