Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat ca Polonia ar trebui sa construiasca un segment propriu in cadrul sistemului antiracheta pe care SUA planuiesc sa il instaleze in Europa.

Intr-un interviu publicat in editia de luni a revistei Wprost, confirmat de catre Biroul sau, presedintele polonez anunta ca va propune un plan potrivit caruia Polonia sa construiasca propriul sau sistem de aparare antiracheta, cu o componenta aeriana si una terestra, potrivit ABC News, care citeaza AP.

Presedintele american Barack Obama doreste plasarea de radare atat pe mare, cat si pe uscat, dar si interceptori in mai multe zone in Europa, in cadrul unui scut antiracheta indreptat impotriva unor posibile atacuri cu racheta din partea Iranului, scrie MEDIAFAX.

Fazele initiale ale planului prevad utilizarea unor radare de tip AEGIS amplasate la bordul unor nave si un radar mai puternic instalat pe teritoriul Turciei. Fazele finale prevad instalarea unor radare de tip AEGIS pe teritoriile Romaniei si Poloniei, potrivit aceleiasi surse.

Polonia, Romania si Turcia au semnat acorduri in acest sens, iar planul este sustinut de catre NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.