Eruptia de cenusa a unui vulcan inactiv de peste un secol a perturbat puternic spatiul aerian al Noii Zeelande marti, zeci de avioane fiind blocate la sol.

Muntele Tongariro, situat pe Insula de Nord, a intrat in eruptie cu putin inainte de miezul noptii de luni spre marti (luni, 15.00, ora Romania), manifestand pentru prima data o activitate semnificativa din 1897 si pana in prezent, a anuntat Agentia neozeelandeza de seismologie GSN Science, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Apararii Civile, eruptia nu a antrenat scurgeri de lava, dar a produs o coloana de cenusa care urca pana la 6.000 de metri altitudine, antrenand anularea a zeci de zboruri interne.

Zborurile internationale, in schimb, nu erau afectate.

"A fost ca si cum tuna si fulgera, ca un foc de artificii. A fost spectaculos", a declarat un locuitor din masivul Tongariro, David Bennett, pentru Fairfax Media.

Noua Zeelanda se afla pe Centura de Foc a Pacificului, la intalnirea placilor tectonice australiana si a Pacificului, inregistrand pana la 15.000 de cutremure pe an si o activitate vulcanica puternica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.