Schimbarile profunde sociale si salturile tehnologice fac diferenta intre inovatiile cu adevarat importante din stiinta, energie si sanatate si inventiile secundare sau variantele imbunatatite ale actualelor tehnologii in uz.

Roboti care vor revolutiona chirurgia

Desi chirurgia partial robotizata a aparut abia la inceputul acestui secol, in prezent, in anumite domenii chirugicale a inlocuit total interventiile traditionale. Si acum este gata de a schimba perceptia asupra chirurgiei pentru totdeauna, scrie Business Insider, potrivit Wall-Street.ro.

In trecut, chirurgii erau nevoiti sa faca incizii mari pentru a ajunge la anumite organe. Acest lucru insemna de multe ori, cicatrici mari, urate si perioade lungi de recuperare.

Astazi, tehnologia robotizata, denumita da Vinci Surgical System este gata sa revolutioneze chirurgia. In unele domenii, a facut-o deja. Chirurgia robotizata permite medicilor sa efectueze proceduri complexe utilizand o incizie minima. Este, de asemenea, mult mai precisa decat orice chirurg, iar pacientii solicita acest gen de interventii deoarece perioada de recuperare este redusa.

Realitate amplificata prin lentile de contact

Viitorul realitatii amplificate (augmentate) nu este reprezentat de un ecran de smartphone sau ochelari, ci de lentilele de contact inovative.

Innovega dezvolta un model de lentila de contact numita iOptik care reprezenta un pas crucial in tehnologia necesara perceperii realitatii amplificate virtuale 3D. Aceste lentile pot, de asemenea, imbunatatii vederea realitatii normale. Folosind nanotehnologia, lentilele de contact permit utilizatorilor perceptia realitatii cat si a informatiilor furnizate de Internet sau alta sursa.

Si Google a prezentat recent Project Glass, un proiect de ochelari care preia toate functionalitatile smartphone-urilor si le plaseaza pe un device care seamana cu o pereche de ochelari.

In general, cu ajutorul tehnologiei de vizualizare a realitatii augmentate - amplificate utilizatorul poate "modifica" dupa bunul plac realitatea naturala din jurul sau. Cu ajutorul comenzilor vocale si a unui afisaj electronic, se pot sa face poze, sesiuni de videochat, se pot afisa ghiduri GPS sau sa alerteze utilizatorul atunci cand este aproape de un cunoscut.

Citeste intregul articol pe Wall-Street.ro.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.