In Georgia, revolutia a avut loc in 2003 si a fost a trandafirilor, primul semnal clar al detronarii Rusiei din postura de patron suprem al fostului spatiu sovietic. Confirmarea a venit un an mai tarziu, cand Kievul era cuprins de febra revolutiei portocalii. Capitala ucraineana a retrait ieri momentele acelor vremuri, o data cu reamenajarea pe Maidan - in Piata Independentei - a taberei de corturi. Astazi e randul georgienilor sa petreaca, dar daca la Kiev nu a fost chemat nici un lider strain, la Tbilisi sunt asteptati numerosi sefi de stat, printre care si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Pentru a scapa de povara unor speculatii ieftine, sa spunem ca asa a fost sa fie sau a trebuit sa fie. Coincidenta a facut ca ieri, de "Ziua libertatii", cum au botezat ucrainenii data declansarii a ceea ce avea sa conduca, dupa doua luni de proteste, la schimbarea regimului de la Kiev, Polonia, una din tarile care au contribuit major la victoria opozitiei portocalii, sa anunte ca va deschide arhivele secrete ale fostei organizatii a Tratatului de la Varsovia.

In acelasi timp, practic, la Tbilisi, parlamentul georgian dezbatea posibilitatea iesirii tarii din Comunitatea Statelor Independente, CSI. Si nu este exclus ca maine sau poimaine, oricum, intr-un viitor apropiat, alte foste republici sovietice sa urmeze acest exemplu. Experienta ultimilor ani a demonstrat, practic, ca nu este nevoie decat de un mic impuls pentru ca mamutul cu picioare de lut, cum este considerat inclusiv in Rusia acest CSI, sa se pravaleasca.

Proiecte comune

Ca structura interstatala, declara, in acest sens, seful legislativului georgian, Nino Burdjanadze, "CSI si-a epuizat resursele, fara sa realizeze nimic notabil. Iar iesirea Georgiei din CSI este legata de anumite riscuri, precum majorarea preturilor la gaze naturale sau majorele provocari politice lansate periodic de Moscova", a explicat "doamna de fier" a Georgiei. Cum de la vorbe la fapte este mereu un drum de parcurs, este posibil ca vorbele lui Burdjanadze sa fie doar o amenintare.

Oricum, pana atunci este sarbatoarea de azi, cu numeroase festivati oficiale, inclusiv semnarea unui "Memorandum al libertatii", pentru ca liderul de la Tbilisi vrea sa faca din a doua aniversare a revolutiei trandafirului a alta zi a libertatii pe teritoriul fostului imperiu sovietic. "Revolutia georgiana a realizat o in constiinta acestui popor", a lansat Saakasvili, adresandu-se invitatilor la forumul international cu tema "Noul val de eliberare a Europei: Democratie si Transformare". Astazi, la Tbilisi, sunt asteptati sa soseasca, printre altii, presedintii Ucrainei, Romaniei si Moldovei. Va fi un nou prilej de consolidare a relatiilor multi si bilaterale. Va fi cadrul perfect pentru o noua trecere in revista a proiectelor comune, printre care figureaza cooperarea la Marea Neagra, procesul de rezolvare a crizei de pe Nistru si democratizarea fostului teritoriu al URSS.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.