Regimul Bashar Al-Assad si Rusia regreta decizia lui Kofi Annan.

"Kofi Annan a informat Natiunile Unite si Liga Araba despre intentia de a nu prelungi mandatul de mediator, care va expira pe 31 august 2012", precizeaza ONU.

Bashar al-Assad: Siria poarta o batalie cruciala pentru destinul sau

Intr-un comunicat, Ministerul sirian de Externe a exprimat "regretul" pentru aceasta demisie, afirmand ca "state care au incercat sa destabilizeze Siria au obstructionat misiunea lui Kofi Annan", o aluzie la Occident, la Turcia si la unele tari arabe.

Intr-o declaratie, Kofi Annan a denuntat "militarizarea excesiva" a conflictului din Siria si lipsa unei pozitii unanime a Consiliului de Securitate si a comunitatii internationale. "Militarizarea excesiva de pe teren si lipsa de unanimitate a Consiliului de Securitate au schimbat fundamental rolul meu", a explicat Annan, autorul planului de incetare a ostilitatilor in Siria. Potrivit lui Kofi Annan, presedintele Siriei, Bashar Al-Assad, va trebui sa se retraga de la putere, "mai devreme sau mai tarziu", scrie MEDIAFAX.

Bilantul conflictului din Siria a depasit 20.000 de morti

"Nu am primit sustinerea pe care aceasta cauza o merita. (...) Exista disensiuni la nivelul comunitatii internationale. Toate aceste lucruri au complicat situatia mea", a spus Annan, facand aluzie la pozitiile Rusiei si Chinei, care au blocat in mod repetat proiecte de rezolutie in sensul constrangerii regimului sirian sa aplice planul de pace.

Rusia si-a exprimat regretul pentru demisia lui Annan. "Este decizia sa si o regretam. Noi am sustinut eforturile emisarului international", a reactionat Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la Natiunile Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.