Reteaua terorista Al-Qaida a intrat in declin dupa eliminarea a numerosi lideri, dar ramificatiile sale raman amenintari in mai multe regiuni vulnerabile.

Conform raportului, Iranul a fost "principalul sustinator al terorismului" la nivel global, din punctul de vedere al finantarii. Regimul islamist de la Teheran este acuzat ca ofera sprijin logistic "grupurilor teroriste" in intregul Orient Mijlociu.

Al-Qaida ameninta ca va comite atentate pe teritoriul Statelor Unite

Evocand raidul aerian efectuat in mai 2011 de fortele speciale americane la resedinta lui Osama ben Laden din Abbottabad (Pakistan), raportul subliniaza ca liderul Al-Qaida era "profund implicat in conducerea operatiunilor retelei teroriste si in configurarea strategiei".

"Disparitia lui ben Laden si a numerosi subordonati ai lui a plasat reteaua terorista intr-o perioada de declin din care va fi greu sa revina", adauga raportul.

In pofida acestei situatii, Departamentul de Stat constata o ascensiune a influentei celulelor teroriste Al-Qaida in intreaga lume, in special in Yemen. Insa, conform Washingtonului, principala amenintare terorista ramane Iranul. "Iranul a ramas in 2011 un stat care sustine activ terorismul si care a intensificat activitatile teroriste", mentioneaza raportul, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.