Presedintele rus Vladimir Putin a participat luni la o ceremonie organizata inaintea demararii constructiei celui de al patrulea submarin dotat cu rachete balistice din clasa Borei.

"Pana in 2020 ar trebui sa dispunem de opt submarine de tip Borei", a declarat Putin. Doua dintre ele, Aleksandr Nevski si inca unul, se afla in proces de testare. Sunt sigur ca va fi implementat intregul proiect", a adaugat el. Ceremonia vizand aceasta nava, Kniaz Vladimir, s-a desfasurat la Sevmas, cel mai mare santier naval al Rusiei si singurul producator de submarine nucleare situat in orasul-port la Marea Alba, Severodvinsk.

Mai multe nave de lupta de ultima generatie, atat de suprafata, cat si submarine, urmeaza sa fie construite pentru "noua Marina" rusa, echipate cu arme moderne, unitati de comanda si de control si sisteme de comunicatii, a mai anuntat Putin.

Clasa Borei urmeaza sa devina principala clasa in cadrul disuasiunii nucleare strategice a Marinei ruse, inlocuind vechile nave din Proiectul 941 (Clasa Typhoon) si Proiectul 667 (clasa Delta-3 si Delta-4).

Alte trei nave din clasa Borei sunt in diferite stadii de dezvoltare la Sevmash. Nava Iuri Dolgoruki este in prezent testata pe mare, in timp ce Aleksandr Nevski si Vladimir Monomah sunt in constructie. Navele din clasa Borei vor fi dotate cu rachete balistice de tip Bulava, care se afla de asemenea in ultimul stadiu de dezvoltare si urmeaza sa intre fie instalate pe principala nava din aceasta clasa, Iuri Dolgoruki, spre sfarsitul acestui an, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.