Premierul Israelului, Ariel Sharon, i-a cerut presedintelui Moshe Katsav sa convoace alegeri generale, la care va lua parte ca lider al unui nou partid.

Ariel Sharon a anuntat ca paraseste partidul de guvernamant. Consilierii sai declara ca premierul face acest pas pentru a se rupe de aripa de dreapta, care s-a opus planurilor sale de retragere din Fasia Gaza si care s-ar opune si altor concesii facute palestinienilor.

Intentia sa este aceea de a pune bazele unei noi formatiuni politice. Ariel Sharon este unul dintre fondatorii partidului Likud, aflat la guvernare. Plecarea lui Ariel Sharon din Likud va determina o realiniere a scenei politice israeliene.

Implicatiile deciziei

Ariel Sharon le-a scris o scrisoare membrilor Partidului Likud, in care isi afirma intentia de a crea un partid de centru dreapta.

Cel putin paisprezece parlamentari Likud, printre care cinci membri ai cabinetului, au anuntat ca il vor urma pe Sharon. Analistii sunt de parere ca in jur de jumatate dintre membrii Likud vor face la fel.
Chiar daca Ariel Sharon a pierdut sustinerea unei parti a partidului sau, politica pe care o duce i-a adus popularitate in randul multor israelieni de rand, care nu vor nici sa negocieze cu palestinienii, nici sa ii domine.

Retragerea din Gaza a fost motivul pentru care Ariel Sharon a pierdut majoritatea parlamentara formata din membri ai partidului Likud si ai Partidului Muncii, cu care formase un guvern de uniune nationala anul trecut.

Noul lider al Partidului Muncii, Amir Peretz, a anuntat ca doreste sa se retraga din coalitie imediat dupa ce a fost ales la inceputul acestei luni. Propunerea sa a fost aprobata in partid ieri, ceea ce a determinat destramarea coalitiei.

Analistii apreciaza ca alegerile din Israel ar putea avea loc in februarie sau martie, anul viitor.
Palestinienii saluta decizia lui Sharon

Conducerea Autoritatii Palestiniene a salutat decizia de a parasi Likud-ul a premierului Sharon. Vicepremierul palestinian Nabil Shaath a declarat la BBC ca sciziunea ar putea da un impuls reluarii procesului de pace si ar putea insemna ca urmatorul guvern israelian va practica o politica mai moderata.

Negociatorul-sef Saeb Erekat a declarat ca, de fapt, conflictul palestiniano-israelian a fost principalul factor in decizia premierului Sharon - o decizie care, potrivit dlui Erekat, ar putea aduce sfarsitul acestui conflict.

Saeb Erekat a comparat decizia dlui Sharon cu eruptia unui vulcan politic, adaugand ca ea reprezinta cel mai important eveniment politic din ultimii 40 de ani ai istoriei Israelului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.