Democratia a ramas populara in sase tari cu populatie majoritara musulmana, la peste un an de la declansarea Primaverii Arabe.

Sondajul, facut de institutul de cercetare Pew, indica faptul ca primele doua tari care si-au inlaturat de la putere dictatorul, Tunisia si Egipt, sunt adepte ale democratiei: 67 % dintre egipteni si 63 % dintre tunisieni "prefera" democratia.

In regiune, libanezii (84 %) si turcii (71 %) par a fi si mai democratici, in timp ce iordanienii (61 %) si pakistanezii (42 %) sunt mai putin entuziasti.

In Tunisia, 45 % dintre cei care au participat la sondaj considera ca in tara lor este mai bine dupa inlaturarea presedintelui Ben Ali, in timp ce 42 % afirma contrariul. In ceea ce priveste economia tunisiana, 75 % considera ca se va ameliora.

In Pakistan, 82 % dintre cei chestionati cred ca legile "trebuie sa urmeze strict Coranul", procente mai mici inregistrandu-se in Iordania, 72 %, Egipt, 60 %, Tunisia, 23 %, Turcia si Liban, 17 %.

In ceea ce priveste rolul femeilor in societate, marea majoritate considera ca femeia ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca barbatul. Daca 93 % dintre libanezi sunt de acord cu acest lucru, procentul scade la 74 % in Tunisia, si la 58 % in Egipt. Desi, in Tunisia, barbatii sprijina egalitatea drepturilor in proportie de 84 %, doar 65 % dintre femei sunt pentru, scrie MEDIAFAX.

Extremistii sunt respinsi categoric in toate tarile, chiar daca Al-Qaida se bucura de o opinie favorabila din partea a 19 % dintre egipteni, 16 % dintre tunisieni si 13 % dintre pakistanezi. Sondajul a fost realizat in lunile martie si aprilie, esantionul fiind de 1000 de persoane din fiecare tara, cu o marja de eroare intre 3,9 si 5,2 %.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.