Miile de cadavre si lipsa apei potabile ameninta regiunea devastata de tsunami cu o catastrofa sanitara, avertizeaza OMS

La zece zile dupa ce valurile seismice provocate de cutremurul cu magnitudinea 9 pe scara Richter produs in Oceanul Indian au devastat coastele a opt tari din Asia de sud-est, proportiile dezastrului continua sa se amplifice. Catastrofa, soldata cu cel putin 145.000 de morti confirmare oficiala, zeci de mii de disparuti si peste 500.000 de raniti, se prelungeste acum prin tragedia celor peste 5 milioane de sinistrati din regiunile afectate.
Pentru milioanele de oameni ramasi fara un acoperis deasupra capului, fara surse de hrana si de apa potabila, ajutoarele ajung prea lent sau sint prea putine, iar cea mai mare operatiune umanitara initiata vreodata de comunitatea internationala risca sa esueze. Mai mult, OMS avertizeza ca situatia poate degenera intr-o "catastrofa sanitara", daca nu este restabilit rapid accesul la apa potabila, sursele existente fiind contaminate de noroi, de resturi si de cadavre in putrefactie, existind pericolul ca epidemii ucigatoare sa izbucneasca in orice moment. Acest tablou apocaliptic este completat de imaginile dramatice a sute de mii de oameni care ratacesc prin zonele calamitate, cautind trupurile celor dragi, smulsi de linga ei de furia valurilor seismice.

Templele groazei

Un mare templu budist din Thailanda a fost transformat intr-o imensa morga, cu sute de cadavre aliniate pe jos, rinduri-rinduri, printre care se perinda oficiali, legisti, dar mai ales oameni de rind care incearca sa dea de urma celor disparuti. Marea arunca zilnic pe tarm zeci de trupuri fara suflare ce sint la rindul lor transportate la templul Watt Yan Yao din Takua Pa. Fiecare cadavru poarta un numar atirnat de picior, iar alaturi se afla depus un obiect personal - un ceas, o bratara, un lantisor - dupa care rudele sa ii poata identifica, avind in vedere ca starea de descompunere in care se afla trupurile face recunoasterea extrem de dificila. Pe rinduri separate se afla zeci si zeci de copii, unii foarte mici, ca niste papusi stricate.

Numerosi medici legisti din mai multe tari ale lumii au inceput prelevarea de probe ADN pentru identificarea cadavrelor. Toti cei ce patrund in templul mortii sint nevoiti sa poarte masti de protectie, care nu reusesc insa sa ascunda mirosul insuportabil. Desi autoritatile de la Bangkok au promis ca mortii vor primi acelasi tratament, indiferent de nationalitate, localncii sint nemultumiti de faptul ca trupurile cetatenilor straini au fost puse la pastrare in incinte cu aer conditionat, in timp ce cadavrele thailandezilor sint bagate in saci de plastic cu un bloc de gheata.
Cum foarte multi dintre cei ucisi de tsunami in Thailanda sint turisti, citeva guverne europene au trimis deja la Watt Yan Yao reprezentanti din ministerele de externe, care au ramas socati de privelistea macabra ce i-a intimpinat. Cei ce nu-si vor gasi disparutii aici vor fi nevoiti sa reia procesiunea printre cadavrele depozitate la morgile improvizate pe linga alte temple, desi autoritatile thailandeze au facut apeluri repetate, cerindu-le strainilor sa nu mai mearga in zonele devastate si sa lase identificarea expertilor si a voluntarilor organizatiilor internationale.

Soc si groaza pentru militarii americani

Militarii americani implicati in eforturile de salvare a victimelor tragediei din Asia, la bordul portavionului Abraham Lincoln, au declarat ca participa la "cea mai traumatizanta misiune din viata lor". "Este o experienta care nu te lasa indiferent. In tara, am vazut catastrofe produse de tornade sau uragane. Insa aici e ceva dincolo de cuvinte," a declarat pentru AFP americanul Kevin Ferguson, de 21 de ani, sef de cart la bordul portavionului, pozitionat in largului coastelor Sumatrei. Ferguson spune ca va fi marcat toata viata de imaginea cadavrelor umflate care pluteau pe apa. "Era de necrezut sa constati ca dintre miile de oameni care traiau acolo n-a mai ramas nimic. Aproape ca eram in stare de soc. Nu ziceam nimic, doar am privit, fara sa stiu la ce sa ma gindesc," a povestit militarul american.
Chiar si pentru militarii mai caliti, ravagiile din sudul Asiei au fost marcante. "Nu am mai vazut un dezastru de asemenea proportii. Si sper sa nu mai revad asa ceva in viata," a comentat subofiterul Jesse Cash, care a petrecut 17 ani in armata americana.

Calvarul copiilor

Un baiat indian de opt ani a fost la un pas de o moarte oribila, fiind cit pe-aci sa fie aruncat de viu intr-o groapa comuna impreuna cu citeva zeci de victime ale valului ucigas. Anthony Praveen a deschis ochii, a vazut in jurul sau multimea de cadavre si a inceput sa tipe dupa ajutor. Din fericire a fost auzit chiar de oamenii care il crezusera mort si se ocupau de ingroparea cadavrelor. In stare de soc, copilul abia a reusit sa isi aminteasca numele si adresa, iar cei care il ingrijesc nu au avut curaj sa-i spuna ca parintii si sora lui au pierit.
Un alt caz care a emotionat opinia publica este cel al unei fetite de 10 ani, care a fost gasita ratacind singura prin jungla din Andaman, la patru zile dupa valul ucigas. Almash Javeed era atit de slabita incit nici nu putea vorbi. "Era aproape moarta", au povestit cei care au gasit-o. Ulterior, micuta a povestit ca nu a mincat nimic in tot acest timp si a baut doar foarte putina apa.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.