Fostul dictator argentinian Jorge Videla (1976-1981) a fost condamnat joi la Buenos Aires la 50 de ani de inchisoare pentru rapirea copiilor opozantilor in timpul dictaturii.

Tribunalul a decis "sa condamne pe fostul general Jorge Videla (in varsta de 86 de ani) la 50 de ani de inchisoare (...) si pe fostul general Reynaldo Bignone (in varsta de 84 de ani) la 15 ani".

Presedinta tribunalului, Maria Roqueta, a citit decizia in fata unie sali pline, in prezenta mai ales a liderei organizatiei Bunicile din Plaza del Mayo, Estela de Carlotto, care sta la originea descoperirii identitatilor a 105 copii ai opozantilor rapiti in timpul dictaturii si dati in grija apropiatilor regimului militar.

In fata unui ecran gigant instalat la tribunal, sute de apropiati ai victimelor, copii ai opozantilor si aparatori ai Drepturilor Omului au primit condamnarea cu aplauze si strigate de bucurie, dupa ani de proceduri.

Pedepse de 40 pana la 15 ani de inchisoare au fost acordate si altor co-inculpati anchetati de asemenea pentru participarea la un "plan sistematic" de rapire si insusire a copiilor opozantilor, scrie MEDIAFAX.

Jorge Videla ispaseste deja doua sentinte cu inchisoarea pe viata pentru crime impotriva umanitatii. Reynaldo Bignone care s-a aflat la putere intre 1982 si 1983 ispaseste de asemenea doua pedepse (inchisoare pe viata plus o sentinta de 25 de ani de inchisoare) pentru incalcarea Drepturilor Omului.

Organizatia Bunicile din Plaza del Mayo evalueaza la aproximativ 500 numarul "copiilor furati" si apoi "adoptati" de familiile apropiatilor regimului dictatorial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.