Documentul ce vizeaza suspendarea presedintelui il acuza pe Basescu de "sabotarea democratiei" si "incalcarea separarii puterilor si independentei justitiei", potrivit presei internationale.

Demersul a fost declansat in contextul in care ONG-urile si o parte a presei romane denunta o "deriva antidemocratica" si "atingeri aduse statului de drept fara precedent", scrie AFP, care a acordat spatii ample evolutiei, publicand mai multe materiale, inclusiv o cronologie a celor "doua luni de criza politica", incepand din aprilie, cu indepartarea prin motiune de cenzura a Guvernului anterior.

In cazul in care Parlamentul voteaza pentru suspendarea presedintelui, urmeaza organizarea unui referendum, anunta BBC si CNN, care prezinta, ca si AFP, acest mecanism pus in miscare.

De asemenea RFE-RL scrie intr-un material amplu ca Occidentul vrea o Romanie stabila, apreciind totodata ca societatea civila a reactionat puternic.

Schimbarile politice din Romania, in vizorul Consiliului European

"Lupta pentru putere zguduie politica romaneasca", comenteaza Deutsche Welle in pagina electronica, intr-un amplu material cu acest titlu. "Ar trebui sa cer CE sa ia in considerare daca sa demareze proceduri cu privire la incalcarea tratatelor UE", a declarat Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german si membru al Partidului Crestin-Democrat (CDU), citand suspendarea dreptului de vot al Romaniei, scrie MEDIAFAX.

Site-ul EuropeanVoice.com scrie ca "Romania se framanta", comentand epidodul prezentei premierului Victor Ponta la Consiliul European. "Ar putea fi ultimul sau summit, avand in vedere ca depune eforturi sa scape de acuzatiile de plagiat", apreciza site-ul, adaugand ca ultimele evolutii par sa aduca unele "complicatii suplimentare pentru oficialii CE care lucreaza, in prezent, la raportul anual de evaluare a progreselor Romaniei, care va fi publicat curand".

Citeste si:
Orban: pentru mine democrația este fundamentală; declarațiile lui...
Orban: pentru mine democrația...

Postul de radio Voice of Russia, care citeaza publicatia Moscow Time, scrie in pagina online ca romanii nu au fost de acord, la referendumul din 2007, cu suspendarea presedintelui roman. Insa, in prezent, Partidul Liberal-Democrat, care il sustine pe presedinte, a scazut la un nivel de 12% in sondaje, in urma aplicarii masurilor de austeritate recomandate de FMI si CE, comenteaza postul de radio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.