"Cutia neagra" a pachebotului Concordia, care a naufragiat in ianuarie in apropiere de coastele italiene provocand moartea a 32 de persoane, nu mai functiona, astfel incat este imposibil ca toate evenimentele din tragica noapte sa fie reconstituite.

Cutia neagra "era in pana de la 9 ianuarie, cu patru zile inainte de naufragiu". Expertii care lucreaza la reconstituirea evenimentelor din noaptea de 13 spre 14 ianuarie nu au putut analiza tot ceea ce s-a intamplat pe pachebot intre momentul lovirii de o roca, pe 13 ianuarie, cu putin inainte de ora locala 22.00 (23.00, ora Romaniei), si incheierea evacuarii navei, pe 14 ianuarie, in zori.

Analizele lor se opresc pe data de 13 ianuarie, la ora locala 23.36 (0.36, ora Romaniei), moment la care sunt inregistrate ultimele date pe calculatorul de bord. Insa, calculatorul, spre deosebire de o cutie neagra, este un instrument "accesibil", impunand sa se verifice daca datele nu au fost "modificate" in vreun fel, scrie Corriere della Sera marti, relateaza AFP.

Costa Concordia: Pasagerii cer despagubiri de milioane de dolari

Publicatia aminteste ca reglementarile maritime interzic navigarea navelor care nu au toate instrumentele functionale. Potrivit ziarului, compania proprietara a navei Costa Concordia, intentiona sa repare cutia neagra abia pe 14 ianuarie, in cadrul unei escale la Savona (Liguria, nord-vest).

2.500 de ani de inchisoare pentru capitanul navei Concordia

Corriere della Sera dezvaluie si alte probleme de la bordul pachebotului in momentul accidentului, afirmand ca usile etanse erau deschise, desi trebuia sa fie inchise. Aceste usi pot ramane deschise, pentru a facilita circulatia personalului in interiorul navei, cu conditia sa existe o autorizare in acest sens din partea capitaniei unui port. Se pare ca nava nu detinea o asemenea autorizatie, chiar daca ar fi solicitat-o, informeaza MEDIAFAX.

Ziarul mai scrie ca pachebotul nu dispunea de "harti maritime aprobate".

Citeste si:
[VIDEO] Calatorie finala a navei Costa Concordia
VIDEO  Calatorie finala a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.