Aproximativ cinci milioane de copii s-au nascut in toata lumea, in urma tehnicilor de fertilizare in vitro, de la nasterea in 1978 a lui Louise Brown, primul copil conceput prin fecundare artificiala.

Aceasta tehnica de procreatie asistata medical, care este utilizata cu succes din 1978, reprezinta 0,3% din nasteri in fiecare an.

Potrivit Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE), aproape 350.000 de copii in fiecare an sunt acum nascuti in urma fertilizarii in vitro, respectiv 0,3% din cele 130 de milioane de bebelusi nascuti in intreaga lume.

Cifra de cinci milioane se bazeaza pe inregistrarile de fertilizare in vitro (FIV) facute in toata lumea pana in 2008 si pe estimarile din ultimii trei ani si jumatate pentru care insa nu exista statistici inca disponibile, scrie MEDIAFAX.

In 25 iulie 1978, in Anglia, s-a nascut Louise Joy Brown, cunoscuta in toata lumea ca primul copil conceput in eprubeta - "test-tub". Nasterea ei a tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume, procedeul de conceptie al Louisei fiind aprig dezbatut in cercurile medicale, cat si in cele religioase.

In Romania, primul bebelus conceput prin tehnica fertilizarii in vitro s-a nascut in 24 aprilie 2012, la Clinica de Reproducere Umana de la Sangeorgiu de Mures. Parintii baietelului incercasera fara succes, timp de opt ani, sa conceapa un copil pe cale naturala.

In anul 2011, Ministerul roman al Sanatatii a lansat, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.