Parlamentari japonezi care au studiat pericolul reprezentat de cele 50 de reactoare nucleare din arhipelag au ajuns la concluzia ca 24 dintre ele trebuie sa fie desfiintate cat mai rapid.

Potrivit grupului parlamentar "Genpatsu zero" ("Zero centrale nucleare"), din care fac parte deputati si senatori din cadrul mai multor partide de orientari diferite, aproximativ jumatate dintre reactoarele din arhipelag sunt atat de vulnerabile incat necesita sa fie oprite definitiv si demolate.

Intre cele 24 de reactoare figureaza si doua unitati (5 si 6) considerate ca potential exploatabile in viitor ale centralei nucleare avariate Fukushima Daiichi, dar si toate cele patru reactoarea ale instalatiei vecine, de la Fukushima Daini, doua complexe atomice afectate de cutremurul urmat de un tsunami pe 11 martie 2011 si aflate in voia replicilor seismice.

Parlamentarii care se opun energiei nucleare vizeaza, de asemenea, cele sapte reactoare ale centralei Kashiwazaki-kariwa, exploatate de compania Tokyo Electric Power (TEPCO) care deservesc capitala japoneza. Aceasta instalatie a fost pusa in dificultate de un cutremur care a avut loc in 2007 la Niigata, activitatea seismica din regiune producand, de aemenea, ingrijorare.

Centrala de la Hamaoka (centru) a suscitat, de asemenea, temeri puternice, fostul premier japonez Naoto Kan dispunand ca cele doua reactoare ale acesteia sa fie oprite la cateva saptamani dupa accidentul de la Fukushima, din cauza probabilitatii ridicate de producere a unui seism cu magnitudinea 8 in urmatorii 30 de ani in aceasta regiune, aflata la aproximativ 100 de kilometri de zona industriala Nagoya si la aproximativ 200 de kilometri de Tokyo, scrie MEDIAFAX.

In prezent, 48 din cele 50 de reactoare nucleare din arhipelag sunt oprite fie din cauza cutremurelor, fie din cauza lucrarilor de intretinere prelungite in vederea implementarii unor masuri suplimentare de precautie, hotarate in urma accidentului nuclear de la Fukushima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.