Consiliul Atlanticului de Nord a calificat marti drept "inacceptabila" distrugerea unui avion de lupta turc de catre Siria.

"Noi consideram acest act inacceptabil si il condamnam in termenii cei mai duri (...). Aliatii si-au exprimat sustinerea si solidaritatea cu Turcia", a declarat Rasmussen pentru presa, precizand ca Alianta Nord-Atlantica s-a "sesizat" cu privire la aceasta problema.

"Securitatea Aliantei este indivizibila. Suntem alaturi de Turcia din spirit de solidaritate
", a adaugat oficialul la incheierea unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre NATO la sediul Aliantei din Bruxelles.

"Vom continua sa urmarim indeaproape si cu mare atentie, si vom ramane vigilenti cu privire la evolutia situatiei la frontiera de sud-est a NATO", a insitat Rasmussen, potrivit MEDIAFAX.

Reuniunea NATO se desfasoara la cererea Turciei, care a invocat articolul 4 din tratatul Aliantei, care prevede ca orice stat membru poate supune o problema atentiei Consiliului atunci cand considera ca integritatea sa teritoriala sau securitatea sa este amenintata.

Atacul impotriva avionului turc este un "exemplu suplimentar de sfidare a reglementarilor internationale de catre autoritatile siriene, in ceea ce priveste pacea si securitatea, precum si viata umana", a apreciat Rasmussen, fara a evoca o optiune militara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.