Presedintele Knesstului Reuven Rivlin a anulat o invitatie de a vizita Istaelul adresata lui Laszlo Kover, presedintele Parlamentului ungar.

Kover urma sa participe in iulie, in Israel, la marcarea a 100 de ani de la nasterea diplomatului suedez Raoul Wallenberg, care a salvat mii de evrei ungari in cursul Holocaustului.

Potrivit publicatiei israeliene, Rivlin si-a exprimat consternarea fata de omagiul adus de Kover lui Nyiro, al carui partid a "cooperat cu criminalii nazisti germani in realizarea programului lor de anihilare a poporului evreu".

Controversa reinhumarii lui Nyiro: Ministrul ungar al Culturii a demisionat

"Oricine participa la un asemenea eveniment nu este posibil sa ia parte la un eveniment in onoarea unui om ca Raoul Wallenberg, un far al umanitatii, care a salvat evrei, un simbol al luptei impotriva Germaniei naziste si colaboratorilor sai, un om care a ales sa se identifice cu ei si sa le aduca un omagiu", se arata intr-o scrisoare pe care Rivlin i-a trimis-o lui Kover, citata de ziar.

Seful de cabinet al lui Kover a declarat duminica pentru MTI ca inca nu a primit o scrisoare din partea Knessetului israelian. In opinia lui Laszlo Veress, este "straniu" ca presedintele Knessetului sa ii trimita mesaje omologului sau prin intermediul presei.

Romania refuza reinhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro

Veress a mai declarat ca Laszlo Kover a anuntat cu cateva zile mai inainte "prin canalele diplomatice obisnuite" ca nu poate efectua aceasta vizita in Israel, din motive legate de agenda sa, si ca presedintele Janos Ader va reprezenta Ungaria la evenimentul organizat in onoarea lui Wallenberg, in locul sau, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.