Presedintele american George W. Bush si-a petrecut ziua de duminica la Beijing, unde s-a intalnit cu presedintele chinez Hu Jintao, a participat la o slujba religioasa crestina si a facut o plimbare cu bicicleta. Bush nu s-a sfiit sa critice autoritatile chineze pentru modul in care inteleg sa respecte drepturile omului, iar Secretarul de Stat, Condoleezza Rice s-a aratat ingrijorata de stadiul inarmarii Chinei.

Chiar si pentru cel mai puternic om al lumii, nu se deschid toate usile. A demonstrat-o Bush, la Beijing, cand, dupa o conferinta de presa, a incercat sa iasa pe o usa, dar aceasta a rezistat presiunii liderului de la Casa Alba. Inainte de acest incident, tratat cu umor de Bush, liderul american i-a cerut omologului sau de la Beijing sa tina in frau surplusul textilelor chinezesti si sa continue reforma monedei nationale (yuan-ul), dar si sa acorde o mai mare libertate religioasa. Agentia Reuters noteaza ca existau putine semnale potrivit carora Beijingul ar fi fost dispus sa ofere concesii majore dupa discutia Bush-Hu din Marea Sala a Poporului. China a promis ca va cumpara 70 de avioane Boeing 737 in valoare de 4 miliarde dolari.

La conferinta de presa comuna, Hu a spus ca el si presedintele Bush si-au exprimat dorinta de "a-si uni mainile" pentru un mai bun comert. Hu, care ar putea vizita SUA in primavara anului viitor, a declarat ca tara sa va face tot posibilul pentru stoparea fenomenului piratarii produselor americane.

Bush si-a exprimat speranta ca in China vor fi mai multe libertati religioase, sociale si politice. Seful de la Casa Alba a participat la o slujba religioasa la biserica Gangwashi, una dintre cele cinci biserici protestante recunoscute de oficialitatile de la Beijing. "Fie ca Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe crestinii din China", a scris Bush in cartea de oaspeti a bisericii, iar sotia sa a adaugat: "Cu dragoste si respect". Pastorul bisericii le-a oferit sotilor Bush Biblii in limba chineza.

In China sunt, oficial, aproximativ 80 de milioane de persoane de religie crestina, dar potrivit Reuters, alte cateva zeci de milioane se roaga in biserici clandestine nerecunoscute de Stat.

Presedintele Hu i-a mai spus lui Bush ca el este in favoarea pacii si stabilitatii in stramtoarea Taiwan si ca va face tot posibilul pentru a realiza unificarea pe cale pasnica a Chinei si Taiwanului.

La randul sau, secretarul de stat american Condoleezza Rice s-a aratat ingrijorata de informatiile despre reprimarea disidentilor de catre autoritatile chineze.

De asemenea, Rice si-a exprimat ingrijorarea fata de ritmul inarmarii armatei chineze, spunand ca Statele Unite spera ca va fi mentinut un echilibru in acest sens, in regiune.

Pe de alta parte, presedintele Bush a profitat de vremea frumoasa din capitala chineza, pentru a se urca pe bicicleta si a parcurge cativa kilometri in compania unor ciclisti chinezi, care se pregatesc pentru Olimpiada din 2008. Intrebat de un reporter daca ii e dor de plimbarile cu bicicleta prin ferma sa de la Crawford, Bush a spus ca la Beijing e mai bine decat in Texas. Ultima data cand s-a plimbat cu bicicleta in public, la summit-ul G8 din Marea Britanie, din aceasta vara, Bush a lovit, din greseala, un politist.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.