Islanda a inregistrat progrese "foarte rapide", dupa un an de la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana (UE).

Reprezentantii au deschis vineri trei noi capitole de negociere, privind transporturile, politica sociala si piata muncii si controlul financiar, numarul capitolelor deschise ajungand astfel la 18 din totalul de 35.

Dintre aceste 18 capitole, zece au putut fi inchise, Islanda indeplinind deja o mare parte dintre regulile si normele UE, in baza apartenentei sale Spatiul Economic European (EEE).

"In doar un an, este un rezultat impresionant", a apreciat comisarul pentru Extindere Stefan Fule, la finalul unei reuniuni cu ministrul islandez de Externe Ossur Skarpheoinsson. Este "cea mai rapida avansare" inregistrata de un stat candidat, de cand UE si-a consolidat regulile in vederea integrarii in acest bloc, in 2006, in opinia sa, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, Skarpheoinsson a apreciat ca este necesara o abordare mai rapida a unor probleme care conteaza, ca de exemplu pescuitul, "foarte importanta" pentru o "natiune de pescari" ca Islanda.

"Islanda va fi pregatita sa respecte rezultatul negocierilor", a promis el. "Este necesar sa se intre in negocieri", chiar daca "acest lucru va necesita timp", a subliniat ministrul islandez de Externe.

"UE si-a exprimat intotdeauna vointa de a gasi solutii pe masura, adaptate intereselor specifice ale tarilor candidate, fara sa incalce principiile", a adaugat Skarpheoinsson, exprimandu-si speranta cu privire la gasirea unor "solutii creative, inovatoare, dar nu derogari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.