Presedintele rus Vladimir Putin a sosit, ieri, in Japonia pentru o vizita oficiala de trei zile, marcata de tensiunile diplomatice dintre Moscova si Tokyo cu privire la insulele Kurile, ocupate de Armata Rosie la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Vizita liderului rus in Japonia, cea de a doua de la instalarea la Kremlin, are, in mare parte, un caracter economic, dar vor fi abordate si probleme teritoriale, mentioneaza agentia Reuters. Intr-un interviu acordat presei nipone, premierul Junichiro Koizumi a spus ca doreste sa rezolve disputa asupra insulelor Kurile cu ocazia vizitei lui Putin la Tokyo. In acelasi timp insa, Japonia nu vrea sa puna in pericol, din cauza acestor insule, proiectele economice pe care urmeaza sa le dezvolte cu Rusia.

Japonia importa 99% din necesarul de combustibil si doreste sa incheie un acord cu Moscova pentru construirea unei conducte petroliere intre Siberia si coasta pacifica a Rusiei, nu departe de "Tara Soarelui Rasare". Potrivit agentiilor internationale de presa, Moscova si Tokyo incearca sa impinga intr-un plan secundar problemele teritoriale si sa se concentreze asupra implinirii a 150 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari, pentru a deschide noi oportunitati de afaceri intre economia numarul 2 a lumii (Japonia) si cel de al doilea exportator mondial de petrol (Rusia).

Actualul nivel al comertului dintre cele doua state este de aproape 10 miliarde dolari anual, mult sub nivelul comertului Japoniei cu Statele Unite sau China.

Liderii Rusiei si Japoniei vor discuta si despre cooperarea dintre compania rusa Gazprom - liderul mondial in domeniul gazelor naturale - si firmele nipone interesate de afaceri in acest domeniu.

Rusia si Japonia nu au incheiat un tratat de pace, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial tocmai din cauza diferendului privind Kurilele.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.