Doi elevi ai Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol au fost retinuti si agresati de politie, fara nici un temei juridic

Alexandru s Maxim, in virsta de 12, respectiv 15 ani, au fost opriti vineri in drum spre scoala de doua persoane in civil care i-au somat sa le urmeze la sectia de politie. "Nu stiam cine sint, nici de ce vor sa ne retina, desi le cerusem sa ne dea explicatii", ne povesteste Maxim. El isi aminteste de tratamentul dur la care a fost supus: "Nervos si agresiv, unul dintre ei mi-a sucit mina la spate si m-a obligat sa il urmez. Pe Alex l-a escortat celalalt civil. Apoi am fost bagati intr-o masina a politiei condusa de un ofiter in uniforma".

In acel moment, cei doi s-au legitimat si i-au dus la sectia de politie. Acolo a urmat un tratament ce aminteste de tehnicile Securitatii: "Ne-au bagat intr-o incapere din subsol, ne-au perchezitionat, fiind foarte agresivi cu noi. Pe mine m-au descaltat, mi-au dat jos ciorapii si m-au lovit peste picioare. M-au pus cu fata la zid, ca pe un infractor", incheie Maxim. Cei doi copii au fost eliberati abia dupa o ora, iar motivatia politistilor a fost ca au "ordin" de la presedintele Smirnov sa retina si ancheteze "orice bandit minor din Tiraspol".

Directorul liceului, Ion Iovcev, ne-a declarat ca cei doi nu sint copii-problema: "Este un lucru extraordinar de urit din partea oficialitatilor locale din Tiraspol. Ei pot insa depasi orice limite, in Tiraspol orice este posibil", adauga Iovcev. Maxim si Alex locuiesc in Tiraspol abia de o luna, impreuna cu mama lor de origine basarabeana. Ei au emigrat din Kazahstan, dupa decesul tatalui lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.