In afara de Romania, si alte tari si-au exprimat interesul fata de achizitionarea unor vehicule, dar si si piese de artilerie olandeze.

Ministerul olandez al Apararii trebuie sa isi suplimenteze bugetul cu aproximativ un miliarde de euro, potrivit postului. Institutia poarta negocieri preliminare cu un numar nedezvaluit de potentiali cumparatori, inclusiv Chile, care si-a manifestat interesul sa achizitioneze opt elicoptere de tip Cougar, mai precizeaza Radio Netherlands.

Camera inferioara a Parlamentului olandez urmeaza sa discute joi potentiala vanzare a aproximativ 80 de tancuri de tip Leopard catre Indonezia. Ministerele olandeze ale Apararii si Afacerilor Externe sunt favorabile acestui potenmtial contract, insa o majoritate parlamentara se opune tranzactiei. Valoarea contractului este de 200 de milioane de euro, precizeaza sursa citata.

Ambasadorul Olandei in Romania Matthijs van Bonzel confirma ca "sunt mai multe parti interesate de aceste avioane" de tip F-16, atat state membre NATO, cat si din afara Aliantei Nord-Atlantice, precizand ca Olanda prefera sa ofere "aceste aparate pretioase uni alt aliat din NATO".

In acelasi interviu, Matthijs van Bonzel afirma ca "sunt multe subiecte in care avem aceeasi opinie cu Romania", mentionand "politica privind Orientul Mijlociu", "cooperarea in UE la consolidarea regulilor de drept si adoptarea masurilor de consolidare a functionarii UE" si precizand ca Bucurestiul si Haga au aceeasi "pozitie privind disciplina bugetara si masurile economice si financiare in UE" si apreciind ca "toate acestea sunt lucruri foarte importante", scrie MEDIAFAX.

Ambasadorul mai declara ca nu poate "specula" in legatura cu celelalte tari NATO interesate sa achizitioneze avioane de tip F-16 olandeze. "Nu pot specula (pe aceasta tema). Am responsabilitatea mea privind Romania", afirma Matthijs van Bonzel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.