Un republican a fost criticat pentru ca a explicat Holocaustul prin reglementarea armelor care le-ar fi impiedicat pe victime sa se apere.

Samuel Wurzelbacher, cunoscut mai bine sub numele de "Joe instalatorul" (Joe the plumber) in timpul campaniei prezidentiale din 2008, a riscat aceasta explicatie intr-un clip electoral care il arata impuscand fructe si legume.

"In 1911, Turcia a implementat reglementarea armelor. Din 1915 in 1917, 1,5 milioane de armeni incapabili sa se apere, au fost exterminati", comenta o voce "in fundal".

"In 1939, Germania a implementat reglementarea armelor. Intre 1939 si 1945, sase milioane de evrei si sapte milioane de alte persoane, incapabile sa se apere, au fost exterminate", continua vocea. Wurzelbacher se intoarce atunci catre camera si proclama "Iubesc America".

"Joe instalatorul", candidat in Ohio (nord), a devenit celebru in 2008 cand l-a atacat fata in fata pe Barack Obama inainte ca acesta sa fie ales presedinte. El s-a transformat intr-o personalitate pentru dreapta populista, mereu prompt sa apere dreptul americanilor de a detine arme fara alte obstacole, scrie MEDIAFAX.

O organizatie evreiasca, Anti-Defamation League, a denuntat apropierea facuta de candidatul american.

"A invoca Holocaustul in dezbaterea politica si a sugera ca uciderea sistematica a sase milioane de evrei si a milioane de alte persoane de catre regimul nazist este consecinta reglementarii armelor este profund socant", a declarat pentru AFP Deborah Lauter, un responsabil al asociatiei.

Pe Twitter, republicanul a revenit asupra polemicii asigurand ca nu a vrut niciodata sa spuna ca legislatia asupra armelor a provocat genocide. Apoi, acesta a asigurat ca Hitler a scris in "Mein Kampf" ca programul sau nu ar fi aplicabil daca cetatenii nu ar fi dezarmati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.