Teheranul a produs deja 3.345 de kilograme de uraniu imbogatit la 3,5%, destul pentru a dispune, dupa imbogatire ulterioara, de suficient uraniu pentru doua bombe atomice.

"Este clar ca Iranul ar putea produce o bomba atomica foarte rapid daca ar lua aceasta decizie", a declarat in fata Comisiei de Aparare din cadrul Camerei Reprezentantilor Stephen Rademaker, expert in cadrul centrului de reflectie Bipartisan Policy Center din Washington.

Iranul va construi a doua centrala nucleara in 2013

Iranienii "ar putea produce suficienta materie de fisiune pentru o arma nucleara intre 35 si 106 zile", a calculat expertul.

Conform lui David Albright, presedintele Institutului pentru stiinta si securitate internationala (Isis), audiat de asemenea miercuri, Teheranul ar avea nevoie de "patru luni pentru a avea suficient uraniu de calitate militara" pentru o bomba.

Iranul renunta la imbogatirea uraniului daca primeste combustibil nuclear

Pentru a putea fi folosit intr-o bomba atomica, uraniul 235 trebuie sa fie imbogatit la aproape 90 %. La inceputul anului, secretarul american al Apararii Leon Panetta a afirmat ca iranienii ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce suficient uraniu imbogatit necesar unei bombe atomice daca se vor hotari sa obtina arma nucleara, scrie MEDIAFAX.

Centrifugele iraniene produc 158 de kilograme de uraniu imbogatit la 3,5 %, un ritm de trei ori mai mare decat inainte de primele atacuri de la jumatatea lui 2009 ale virusului informatic Stuxnet care a vizat aceste centrifuge,
conform lui Stephen Rademaker.

In plus, conform acestuia, "de acum pana la sfarsitul anului", Teheranul va dispune de suficient uraniu imbogatit la 20 % - pragul fixat de reglementarile internationale - pentru a produce o bomba in "opt zile", o perioada estimata de David Albright la "minim o luna".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.