17 iunie a fost o zi agitata pentru Grecia care a trebuit sa-si aleaga un nou parlament.

[UPDATE 1] Estimarile oficiale indica victoria partidelor Noua Democratie si Pasok

Noua Democratie a castigat 29,5 la suta din voturi, ceea ce ii asigura 128 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, iar partidul stangii radicale Syriza a obtinut 27,1 la suta, respectiv 72 de mandate. Socialistii din Pasok se afla pe locul al treilea cu 12,3 la suta din voturi (33 de mandate), potrivit rezultatelor anuntate de Ministerul de Interne dupa numararea a 18 la suta din buletinele de vot, potrivit MEDIAFAX.

[UPDATE] Al doilea exit-poll mareste distanta intre Noua Dreapta si Syriza

Noul exit-poll arata ca Noua Democratie, partidul care se vrea "garantul" mentinerii tarii in zona euro si care sustine totodata necesitatea "renegocierii" planului de austeritate dictat de creditorii tarii, UE si FMI, s-a mai distantat putin de stanga radicala, care sustine "o anulare a acestui plan".

Noua Democratie: 28,6-30%
SYRIZA: 27-28,4%,
Pasok 11-12,5
Zori de Aur (neo-nazisti): 6,5-7,1%
Stanga Democrata (comunisti pro-Europa): 5,8-6,6%
Partidul Comunist: 4,8-5,6%

Conform primelor rezultate ale sondajelor exit-poll, Noua Dreapta a acumulat intre 27,5% si 30,5% din voturile grecilor, aproximativ la egalitate cu stanga radicala Syriza care ar fi obtinut intre 27% si 30%.

Pasok a obtinut intre 10 si 12%, iar partidul neo-nazist Zori de Aur a obtinut acelasi procentaj ca la scrutinul din mai.

Cu 15% dintre alegatori indecisi, analistii considera ca abia in jurul orei 21:00 se va putea sti un rezultat corect, scrie hotnews.ro.

Citeste si: Grecia isi decide soarta: Zi de alegeri cu grenade


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.