"Greii" scenei politice mondiale, presedintele SUA, George W. Bush si omologul rus, Vladimir Putin, au discutat ieri, la Pusan, in Coreea de Sud, chestiuni legate de programele de inarmare nucleara ale Iranulului si Coreii de Nord, intr-o atmosfera tensionata de manifestatii antiglobalizare. Ei au fost dispersati cu tunuri de apa, dupa ce au protestat impotriva Organizatiei pentru Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), a Organizatiei Mondiale a Comertului si a presedintelui american.

Bush a declarat ca sprijina, in principiu, o initiativa a Rusiei privind dosarul iranian, care prevede continuarea programului nuclear, cu conditia ca Teheran-ul sa renunte la faza cea mai critica a programului, imbogatirea uraniului, care ar urma sa fie preluata de Rusia, in cadrul unui joint-venture, scrie Reuters.

Planul Moscovei ar putea fi perceput de Iran drept o modalitate de a asigura o noua sursa de energie nucleara destinata proiectelor pentru populatie, deoarece Teheran-ul va participa la gestionarea proiectului, impreuna cu Rusia, a precizat Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate nationala al lui Bush. Hadley a precizat insa ca propunerea Rusiei trebuie dezbatuta in continuare. Asemeni SUA, statele UE 3 - Germania, Franta si Marea Britanie - considera ca planul rusesc ar putea debloca negocierile cu Tehe-

ran-ul. Statele Europei Occidentale suspecteaza Iranul ca incearca sa produca arme nucleare pretextand ca deruleaza un program atomic pasnic, in scopuri civile. Teheran-ul neaga categoric acest lucru, spunand ca nu urmareste decat sa produca energie electrica.

Iranul nu se lasa intimidat

Planurile lui Bush si Putin nu se prea potrivesc cu socotelile Iranului, care a anuntat ieri demararea unei noi faze de procesare a uraniului, la centrala de la Isfahan, in ciuda protestelor comunitatii internationale. "Am anuntat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) ca intentionam sa facem acest lucru si am demarat procesul", a spus Ali Larijani, un responsabil in domeniul nuclear, citat de Reuters. Iranul risca sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, din cauza reluarii activitatii nucleare, dar Putin si Bush nu au discutat ieri acest aspect, potrivit unui consilier al sefului Casei Albe.

Relatiile dintre liderii american si rus s-au deteriorat fata de precedentul mandat al lui Bush, pe fondul temerilor SUA privind reformele democratice din Rusia. Totusi, ieri au parut ca s-au inteles foarte bine. "Hei, Vladimir, ce mai faci? Ma bucur sa te vad!", l-a abordat Bush pe liderul de la Kremlin, in fata ziaristilor. Ei au aceeasi pozitie in privinta Coreii de Nord, considerand esentiala dezarmarea nucleara. In cazul Siriei, cei doi lideri au cazut de acord ca este necesar ca Damascul sa colaboreze cu comisia Mehlis, care ancheteaza asasinarea ex-premierului libanez Rafik al-Hariri.

Coreea de Sud anunta o posibila retragere din Irak

Intalnirea dintre cei doi presedinti, prilejuita de summit-ul APEC, vine in-

tr-un moment delicat pentru Bush, care se confrunta in SUA cu atacuri ale democratilor in dosarul irakian si cu o dramatica scadere a popularitatii. In plus, ieri a mai primit o veste ingrijoratoare din partea Coreii de Sud - al doilea aliat in Irak, dupa Marea Britanie,. Seul-ul ar putea sa-si retraga o treime din cei 3.200 de soldati, incepand cu a doua jumatate a anului viitor. Vestea este cu atat mai proasta cu cat miercuri, Bush parea ca se fi inteles de minune cu omologul sud-coreean, Roh Moo-hyun, caruia i-a multumit pentru contributia tarii sale la reconstructia Irakului. Lucrurile nu sunt insa batute in cuie, in privinta dezangajarii din Irak, a declarat ministrul sud-coreean de Externe.

Atmosfera la Pusan a fost deosebit de tensionata, aproape 10.000 de manifestanti antiglobalizare atacandu-i cu pietre, drugi de fier si bastoane de bambus pe politistii sud-coreeni. Ciocnirile s-au soldat cu mai multi raniti.

Manifestantii, cu precadere agricultori sud-coreeni, considera APEC un fel de OMC regional, dar ei l-au criticat si pe presedintele George W. Bush, strigand "Bush, teroristule, du-te acasa", "Nu APEC, nu lui Bush".

Turneul asiatic al presedintelui american continua cu o vizita in China, care se anunta dificila, dupa ce Bush a cerut Beijing-ului sa intareasca democratia si sa dialogheze cu Taiwanul. Pentru Putin, partea cea mai grea urmeaza luni, cand se va afla in Japonia, pentru convorbiri cu premierul Junichiro Koizumi. Cei doi vor aborda delicata chestiune a statutului celor patru insule Kurile, pe care Japonia vrea sa le redobandeasca, scrie agentia "Rusia la zi".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.