Vicepresedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET): Cum ne vom mai putea uita in ochii sirienilor obisnuiti cand toate acestea vor lua sfarsit?

Pascu a avertizat la Strasbourg in declaratia scrisa aferenta dezbaterii din plenul PE dedicata evolutiilor din Orientul Mijlociu, asupra escaladarii conflictului si a suferintelor oamenilor din Siria.

Ministrul britanic de Externe: Siria se aseamana cu Bosnia anilor '90

In declaratia sa, eurodeputatul PSD a subliniat: "Atunci cand regele Abdullah II al Iordaniei a vizitat Strasbourgul cu aproape doua luni in urma, situatia in Siria arata cumva "stabilizata", cu un regim inca in control. Misiunea lui Kofi Annan se anunta pregatita sa ofere solutii pentru oamenii care sufereau in Siria, iar atat Rusia, cat si China pareau inclinate sa-si evalueze costurile sustinerii - pana la final - a regimului Assad.

Doua luni mai tarziu, toate acestea au fost pierdute. Varsarea de sange continua, chiar la niveluri mai mari, regimul se agata cu inversunare de putere, planul lui Kofi Annan este pus sub semnul intrebarii, iar Rusia in special, si-a inasprit pozitia pana la punctul prevenirii oricarei interventii externe care ar putea sa-i salveze pe sirieni din acest cosmar.

In definitiv, comunitatea internationala a reusit sa se uneasca si sa actioneze pentru situatii aparent mai puțin critice decat cea cu care se confrunta Siria astazi - cum ar fi Bosnia sau Kosovo.

Totusi, cu toate aceste neajunsuri, se pare ca Planul Annan este tot ce avem, fiindca, asa cum spunea Lady Ashton "Nici o alta optiune nu a fost capabila sa intruneasca alt sprijin international".
Trist, dar adevarat, asa functioneaza politica internationala...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.