Potrivit studiului anual Global Peace Index (GPI), prezentat de Institutul de Economie si Pace din Australia, 2012 reprezinta primul an linistit, din punctul de vedere al pacii la nivel global, dupa 2009.

In studiu au fost analizate 158 de natiuni, iar scorul GPI a fost calculat in functie de 23 de indicatori cantitativi si calitativi, printre care se numara nivelul de integrare a minoritatilor, forta militara, conflictele interne, nivelul criminalitatii si al infractionalitatii in societate, terorismul, exportul de arme, politica teritoriala, nivelul coruptiei, respectarea drepturilor omului, etc. Cu cat scorul final este mai mic cu atat tara este mai pasnica, relateaza guardian.co.uk.

Cele mai pasnice tari din lume din 2011

Sri Lanka, Zimbabwe, Bhutan, Guyana si Insulele Filipine sunt printre primele cinci tari care au facut progrese remarcabile anul acesta, iar ultimele cinci, care au progresat cel mai putin, sunt Siria (locul 147), Egipt, Tunisia, Oman si Malawi.

Cea mai mare economie a lumii, SUA se claseaza pe pozitia 88, inaintea sa aflandu-se tari precum Grecia (locul 77) sau Cuba (pozitia 70).

Romania ocupa un loc mai bun fata de anul trecut, situandu-se pe pozitia 32 in clasament.

Primele cinci locuri in clasamentul celor mai pasnice tari sunt ocupate de:

1. Islanda: Scor GPI - 1,1

2. Danemarca: Scor GPI - 1,2

3. Noua Zeelanda: Scor GPI - 1,2

4. Canada: Scor GPI - 1,3

5. Japonia: Scor GPI - 1,3.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.