Zin El Abidin Ben Ali, a fost condamnat in lipsa la inchisoare pe viata de tribunalul militar din Tunis din cauza rolului sau in represiunea violenta din Thala si Kasserina.

Impotriva presedintelui demis a fost solicitata pedeapsa cu moartea, el fiind refugiat in Arabia Saudita si acuzat, alaturi de alti 22 de fosti oficiali ai regimului sau, de moartea a 22 persoane, ucise intre 8 si 12 ianuarie 2011, apogeul represiunii impotriva miscarii populare care a dus la inlaturarea lui Ben Ali.

Dosarul, unul dintre cele mai dureroase legate de revolutia tunisiana, a fost judecat timp de sase luni de un tribunal militar din Kef, la 170 de kilometri de Tunis.

Printre alti acuzati, fostul ministru de Interne, Rafik Belhaj Kacem, a fost condamnat la 12 ani de inchisoare.

In schimb, toate urmaririle judiciare pornite impotriva a opt dintre inculpati, dintre care fostul sef al garzii prezidentiale, Ali Seriati, sau fostul director al politiei antirevolta, Moncef Laajimi, au fost retrase, provocand furia familiilor victimelor, care au inceput sa scandeze: "Razbunare! Razbunare!".

"Judecatorul nu a putut sa termine pronuntarea verdictului din cauza multimii", a declarat Abdelkarim Maghuri, un avocat care a urmarit toate audientele, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.