Stanga franceza pare sa fie bine pozitionata in vederea castigarii alegerilor legislative de la 10 si 17 iunie, Partidul Socialist vizand obtinerea majoritatii absolute.

Potrivit sondajelor, francezii vor opta pentru "o majoritate a schimbarii", conform sloganului socialistilor, si pentru o confirmare a optiunii lor la prezidentialele de la 6 mai, castigate de Francois Hollande, cu 51,6% din voturi.

Stanga parlamentara - Partidul Socialist, ecologistii, Frontul de Stanga (stanga radicala) - este creditata cu circa 45% din voturi fata de 35% pentru dreapta si 15% pentru Frontul National (extrema-dreapta).

Ca urmare a modului de alegere, scrutin majoritar cu doua tururi in fiecare din cele 577 de circumscriptii, stanga ar putea castiga intre 300 si 350 de mandate in Adunarea Nationala, scrie MEDIAFAX.

Sarkozy paraseste scena poltica

Dupa retragerea lui Nicolas Sarkozy, dreapta nu pare mai bine plasata in vederea castigarii alegerilor si a colaborarii cu presedintele socialist.

Liderii de dreapta, fostul premer Francois Fillon, fostul sef al diplomatiei Alain Juppe si secretarul general al partidului de dreapta (UMP), Jean Francois Cope, se implica mai degraba in cursa pentru preluarea conducerii formatiunii, in vederea alegerilor prezidentiale din 2017.

Cheia scrutinul va fi gradul de mobilizare a electoratului, care ar putea participa in proportie de 60%, fata de 80%, la 6 mai.
Aceasta rata de participare ar avea un impact direct asupra influentei Frontului National (FN, extrema-dreapta), care va confirma scorul bun obtinut de Marine Le Pen (17,9%) la prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.