Intre 2.000 si 3.000 de tineri, dintre care unii erau dezbracati aproape complet, au manifestat la Montreal pentru a protesta fata de Marele Premiu de Formula 1.

Fortele de ordine, prezente dar initial discrete, au recurs spre sfarsitul serii la grenade asurzitoare si la gaze lacrimogene pentru a impiedica manifestantii sa se apropie de cartierul unde sunt instalate standurile pentru Grand Prix, pe o strada pietonala, plina de invitati in tinute elegante si masini de lux. Initial au fost arestate zece persoane.

"Toti dezbracati in strada!". Fotografiati de sute de persoane, manifestantele, cu patrate rosii - simbolul miscarii - lipite in dreptul pieptului si colegii lor de sex opus - dintre care trei afisau o nuditate totala - au scandat "Formula 1, poluator, sexist, hot".

Unii purtau pancarte pe care scria "Harper, Charest, Tremblay, Ecclestone", cu referire la premierul Canadei, al Quebecului, primarul Montrealului si patronul F1, potrivit MEDIAFAX.

Studentii considera ca exista o legatura intre Grand Prix, "eveniment elitist" in opinia lor, finantat partial de provincia Quebec, si lupta lor impotriva cresterii taxelor de scolarizare, prevazuta de Guvern, care invoca probleme de finantare.

"Nuditatea noastra exprima cererea de transparenta", a declarat un student de la colegiul Maisonneuve din Montreal, imbracat cu un slip de bumbac gri. Una dintre cele 39 de persoane arestate joi avea un cocteil Molotov, iar celelalte au aruncat cu pietre, cu lemne sau cu vopsea asupra fortelor de ordine, ori au incalcat alte reglementari municipale, a precizat politia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.