Limbile moldoveneasca si romana vor avea statut special in Ucraina, daca proiectul de lege privind "politica limbii de stat" va fi aprobat definitiv.

Devine romana limba regionala in Ucraina?

"Este vorba de o prima lectura a unui proiect de lege, iar intrebarea este daca distinctia dintre limba romana si limba moldoveneasca preluata in acest proiect de lege este valida. Trebuie sa spunem cateva lucruri. Unu, nu exista diferente intre limba moldoveneasca si limba romana, incat este rezonabil, din punct de vedere romanesc, sa spunem simplu ca exista o limba romana care e vorbita in diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o alta problema. Romania nu accepta existenta unei limbi moldovenesti, distincta de limba romana", a declarat Marga, intr-o conferinta de presa.

De asemenea, el a aratat ca aceasta pozitie a Romaniei este in deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academica din Republica Moldova, "care a spus mereu ca e vorba de aceeasi limba, de limba romana".

Totodata, el a aratat ca aceasta distinctie facuta intre limba romana si cea moldoveneasca este si in atentia Inaltului Comisar pentru Minoritati al OSCE, in atentia Consiliului Europei, in competenta directa a carora intra si tratarea acestor probleme, iar acestea "au formulat o serie de recomandari in acest sens".

"Noi reactionam acum la o prima lectura, aceasta lege nu este adoptata, dar pozitia noastra este ca exista limba romana si aceasta este limba pe care o vorbim si noi, si cetatenii Republicii Moldova", a conchis Marga, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.