Incalzirea globala a provocat scaderea productivitatii mai multor centrale nucleare si termocentrale din Statele Unite si Europa in ultimii ani.

Centrala nucleara Browns Ferry din Alabama a fost nevoita sa isi inchida reactoarele de mai multe ori vara trecuta, intrucat apa raului Tennessee a fost prea calda pentru a fi folosita la instalatia de racire. Probabilitatea intreruperii productiei partiale sau totale de curent se va tripla in urmatorii 50 de ani, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Climate Change.

"Studiul arata ca dependenta noastra de instalatiile de racire este o procedura care va trebui revizuita", a declarat Dennis Lettenmaier, profesor in cadrul Universitatii Washington si coautor al studiului.

Energia provenind de la termocentrale, sursa a peste 90 la suta din productia de energie in Statele Unite si a 75% in Europa, va scadea intre 4% si 15% in Statele Unite si intre 6% si 19% in Europa in perioada 2031-2060, din cauza lipsei de apa pentru instalatiile de racire, explica autorii.

Aceste centrale folosesc combustibil fosil pentru incalzirea apei si transformarea ei in abur, care pune in miscare o turbina. Intrucat cea mai mare parte a apei se recicleaza, este nevoie de cantitati impresionante de apa la o anumita temperatura, pentru a impiedica supraincalzirea turbinelor, scrie MEDIAFAX.

"In cel mai rau caz, din cauza valuruilor de caldura din sud-est, este nevoie de energie pentru productia de aer conditionat", explica Lettenmaier. "Daca ai o cerere mare de energie, iar temperatura (apei) raului este prea mare, astfel incat trebuie sa inchizi centrala, ai o problema adevarata".

Pe de alta parte, incalzirea apelor raurilor afecteaza si ecosistemul, potrivit coautorului studiului, Michelle van Vliet, student la doctorat al Universitatii Wageningen din Olanda. Autorii studiului mentioneaza strategii pe termen lung care implica plasarea hidrocentralelor in apropierea apelor sarate sau trecerea la turbine alimentate de gaze.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.