Institutul international de cercetare pentru pace din Stockholm (Sipri) arata in raportul sau ca Primavara araba a generat noi tipuri de conflict.

Cheltuielile anuale pentru armament se ridica la aproximativ 1.738 miliarde de dolari (1.398 miliarde de euro), acestea cunoscand in 2011 cea mai slaba crestere anuala (plus 0,3%), care se explica in mare parte prin criza economica. Acestea reprezinta 2,5% din PIB-ul mondial sau 249 de dolari (199,4 euro) de persoana. Numarul focoaselor nucleare s-a diminuat in 2011, in mare parte deoarece Rusia si Statele Unite si-au redus arsenalul.

"In pofida unui interes global reafirmat pentru dezarmare, niciuna dintre tarile care dispun de arme nucleare nu a demonstrat pana in prezent o intentie, alta decat cea retorica, de a abandona arsenalul sau nuclear", a adaugat acesta.

Conform lui Kile, in 2011, "controversele privind sectorul nuclear iranian si sirian au dat nastere unor noi indoieli privind eficacitatea abordarilor juridice internationale, in special rolul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite in gestionarea cazurilor presupuse sau efective de incalcare a unor importante obligatii si norme ale tratatului de control al armelor".

Israel: Iranul trebuie oprit pana nu este prea tarziu

Conform unui raport al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite din 2011 difuzat de presa, statul a dezvoltat un program de imbogatire a uraniului timp de mai multi ani, poate chiar decenii, insa "nu se stie daca Phenianul a produs uraniu imbogatit la un nivel care ar permite fabricarea armelor nucleare", afirma Sipri.

Razboaiele civile din statele in curs de dezvoltare au devenit forma dominanta de conflict

"Am fost martori la disparitia aproape completa a razboaielor intre state, al caror numar a atins un minim istoric
", a comentat, potrivit MEDIAFAX, directorul Sipri al programului Conflicte armate si Gestiunea conflictelor, Neil Melvin.

Dezastru umanitar in Siria: Peste 13 mii de morti de la pornirea revoltei

Astfel, "violenta in interiorul statelor s-a intensificat", asa cum a fost cazul Libiei si cum poate deveni Siria, a aratat Melvin.

Citeste si:
O pensionară din Brăila sună cel puțin o dată pe oră la 112
O pensionară din Brăila sună...

Sipri constata ca Primavara araba a redefinit conditiile conflictelor

"Evenimentele anului trecut nu sunt izolate (...) acestea sunt ecoul schimbarilor intervenite in cadrul conflictelor din ultimele decenii. Aceste schimbari sugereaza aparitia unor noi forme de conflict in care interventiile internationale sunt mai dificil de pus in practica", explica Melvin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.