NATO a semnat acorduri cu Kazahstan, Uzbekistan si Kirghistan cu scopul de a folosi teritoriul acestora pentru evacuarea vehiculelor si a echipamentului militar din Afganistan.

Acordul va permite aliantei militare sa evite Pakistanul, care a blocat folosirea teritoriului sau din cauza neintelegerilor cu NATO asupra atacurilor cu avioane fara pilot.

NATO va incepe retragerea trupelor si a echipamentelor din Afganistan spre sfarsitul anului. Aceste acorduri inlesnesc returnarea echipamentului in Europa prin Rusia.

NATO: Retragem trupele din Afghanistan dar sustinem in continuare Kabulul

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a anuntat acordurile luni. Acesta a declarat in cadrul unei conferinte de presa: "Aceste acorduri ne vor oferi o serie de noi optiuni si reteaua flexibila de transport de care avem nevoie".

Operatiunea NATO din Afganistan trebuie sa se incheie pana in 2014. Zeci de mii de vehicule, containere si arme vor trebui sa fie deplasate pana atunci. Forta a inceput deja sa retraga anumite echipamente, scrie MEDIAFAX.

Pakistanul este cea mai usoara si ieftina ruta catre Afganistan insa a fost inchisa pentru fortele NATO de sase luni.

Islamabad a inchis rutele din sud dupa ce atacuri aeriene americane au ucis accidental 24 de soldati pakistanezi, obligand NATO sa foloseasca mai ales asa numita Retea de distributie nordica prin Asia Centrala, Cauzaz si Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.