Presedintele a adresat un mesaj la inaugurarea, in orasul Karaganda, a unui monument dedicat romanilor deportati in Kazahstan in perioada stalinista.

"In aceasta zi de 31 mai, incarcata cu o puternica semnificatie istorica pentru Kazahstan, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc sa va multumesc pentru faptul ca pastrati vie amintirea acelor romani care au indurat cea mai grea suferinta, fiind luati cu forta din casele si familiile lor si deportati in aceasta regiune", se arata in mesajul sefului statului.

Mesajul a fost citit la Karaganda de Eugen Tomac, consilier de stat pentru romanii de pretutindeni in Administratia Prezidentiala, care a participat la ceremonia de inaugurare a monumentului ridicat la initiativa Asociatiei Culturale Romanesti «Dacia» din Kazahstan.

El a aratat ca este o datorie ca aceia care au suferit in urma deportarii sa nu fie uitati.

"Datoria noastra este sa nu-i uitam, sa-i purtam totdeauna in suflet pentru ca, doar recuperand memoria si spunand adevarul, vom putea construi impreuna un viitor mai sigur si mai demn pentru natiunea noastra
", a afirmat presedintele, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, seful statului le-a multumit membrilor Asociatiei Culturale Romanesti «Dacia» din Kazahstan, unii dintre ei avand apropiati printre cei deportati, pentru initiativa ridicarii monumentului din Karaganda. "Va asigur, dragi romani, de intregul meu respect si profunda admiratie pentru taria cu care luptati sa va pastrati constiinta romaneasca si respectul fata de inaintasi", se incheie mesajul presedintelui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.