La o luna inainte de a prelua presedintia Uniunii Europene, Austria initiaza o dezbatere cu privire la Islam. Pe fundalul recentelor atentate de la Amman si al violentelor din Franta, ministrul de Externe, Ursula Plassnik, vorbeste deschis despre provocarea pe care o constituie integrarea musulmanilor in tarile UE.

"Este inacceptabil, atit intre state sau comunitati, cit si intre indivizi, sa pui la indoiala dreptul de existenta al celuilalt", declara ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik, in deschiderea conferintei "Islamul intr-o lume pluralista", pe care a organizat-o la Viena. Vizat nu este numai presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, care spunea acum doua saptamini ca Israelul trebuie sters de pe harta.

Vizati sint si atentatorii din capitala Iordaniei, "care si-au ucis fratii de credinta", vizati sint si "tinerii plini de ura care dau foc masinilor, scolilor, gradinitelor din Franta, spre ingrozirea parintilor si a societatii", despre care vorbea Plassnik la inceputul discursului sau. Ca atentatele teroriste vor ameninta in continuare lumea occidentala a sustinut si presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, invitat la conferinta impreuna cu omologul sau irakian, Jalal Talabani, care a facut apel la clericii musulmani sa condamne mult mai ferm actele de terorism.

Praktik-Politik

Solutia propusa de Plassnik pentru provocarea pe care o reprezinta integrarea musulmanilor in societatea europeana este una pragmatica. Statele europene trebuie sa coboare de la nivelul "dezbaterilor teologice" si sa adopte un "mod practic de a trata diversitatea", sustine Plassnik, pentru care Islamul este "deja de mult o componenta a noii realitati de viata europene". "Modelele trecutului", spune Plassnik, nu mai pot si nu mai trebuie sa fie inviate. Acum este nevoie de "o noua gindire" si "un nou mod de actiune".

Responsabilitatea pentru coabitare trebuie asumata de ambele parti, atit de tara-gazda, cit si de musulmanii care trebuie sa-si insuseasca "sensul de comunitate si de responsabilitate comuna" in societatea europeana. Politica pragmatica de integrare in viziune austriaca trebuie construita in etape: standardul minimal - de a trai pasnic unii linga altii. Treapta urmatoare: de a trai unii cu altii, iar ca "tel dezirabil", unii pentru altii intr-o societate comuna. Plassnik atrage, de asemenea, atentia asupra pericolului ghetoizarii: "Trebuie sa ne straduim in mod constient pentru noi forme de coabitare. Nimeni nu trebuie sa fie impins intr-un fel de ghetou si nimeni sa nu se retraga acolo."

Ministrul nu vorbeste in necunostinta de cauza: in Austria traiesc 340.000 de musulmani, care reprezinta 4,2% din populatie. Jumatate dintre ei sint de origine turca, restul sint refugiati din Bosnia si Kosovo. Iar austriecii sint in marea majoritate turcofobi.

De altfel, un incident anti-islamic a avut loc chiar in timpul derularii acestei conferinte: un pachet cu explozibil a fost detonat in fata unei cladiri in care locuiesc imigranti musulmani, cu o camera pe post de moschee la subsol. Politia cerceteaza acest caz, neexcluzind posibilitatea unui atentat din partea unor grupari de extrema dreapta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.