Basescu a declarat ca Summitul NATO se desfasoara in acest an intr-un context "destul de dificil" legat de constrangerile bugetare ale statelor membre.

"Este de departe cel mai important eveniment al NATO din acest an. Summitul se desfasoara intr-un context destul de dificil, in primul rand legat de constrangerile bugetare ale tuturor celor 28 de membri NATO, legate de criza economica. Si, nu in ultimul rand, contextul legat de situatia din Orientul Mijlociu, Siria, tensiunile israeliano-iraniene, Nordul Africii. Deci tensiuni majore la frontierele NATO", a spus Basescu.

El a aratat ca pe agenda Summitului va fi ca "punct major de interes" chestiunea Afganistanului. "Principalul punct este Afganistanul si aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranzitie care, asa cum este estimat, se va termina la sfarsitul anului 2014, dar si de ce urmeaza dupa tranzitie, in ce masura aliatii se vor implica in constructia institutionala, in consolidarea fortelor de securitate ale Afganistanului, in asa fel incat intregul teritoriu al tarii sa fie sub controlul Kabulului. Nu in ultimul rand, se va pune problema contributiilor financiare pentru sustinerea fortelor de securitate afgane dupa retragerea trupelor NATO si a partenerilor din teritoriul Afganistanului", a evidentiat seful statuluipotrivit MEDIAFAX.

"Romania este suporter fara rezerve al implementarii acestui concept in strategia de achizitie de echipamente militare pentru statele membre NATO. Este mai usor ca doua trei-patru state sa hotarasca sa creeze spre exemplu capacitati aeriene pentru a asigura securitatea aeriana a spatiului lor decat fiecare stat sa isi asigure finantarea proiectelor lor de intarire a capacitatilor aeriene. Stiti foarte bine ca suntem obligati sa facem acea politie aeriana pentru supravegherea spatiului, iar cei care nu au aceste capacitati platesc statelor care dispun de capacitati pentru a face acest serviciu in spatiul lor aerian, cum a facut Romania pentru baltici acum doi ani", a argumentat presedintele.

Seful statului a amintit ca NATO urmareste la Chicago si consolidarea altor doua aspecte majore. "Unul si cel mai important si care face obiectul tuturor summiturilor este reconfirmarea solidaritatii Aliatilor, iar cel de-al doilea obiectiv este afirmarea capacitatii NATO de a actiona ca actor principal pe scena internationala, deci este o consolidare a acelui concept nou de capacitate a NATO de a interveni in afara propriilor frontiere atunci cand este cazul", a mai spus Basescu.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.