Compania Kodak a confirmat existenta reactorului pana in 2007.

Conform cotidianului italian Corriere della Sera, reactorul nuclear artizanal a functionat in perioada 1974 - 2007 la subsolul sediului Kodak din Rochester, in statul american New York. Cei mai multi angajati ai companiei producatoare de camere luat vederi si aparate foto nu stiau ca langa ei era un reactor nuclear de mici dimensiuni, intr-o camera cu pereti avand grosimea de 60 de centimetri.

Conform unui expert citat de ziarul Democrat and Chronicle, dispozitivul, de marimea unui frigider, avea capacitatea de a realiza o reactie nucleara, dar nu existau riscuri privind explozii. In reactorul improvizat erau 1,5 kilograme de uraniu imbogatit, scrie MEDIAFAX.

Expertii apreciaza ca reactorul artizanal putea produce aproximativ 10% din uraniul necesar fabricarii unei arme nucleare.

Dezvaluirea acestor informatii starneste preocupari in legatura cu riscul ca grupuri teroriste sa poata fabrica arme nucleare artizanale chiar in centrul unui oras.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.