"Coreea comunista din Nord si Coreea capitalista din Sud ar putea forma cel putin o uniune economica pana in 2020", a declarat Chung Dong-young , ministrul Unificarii de la Seul, citat de Reuters. De asemenea, ministrul a spus ca Phenianul ar fi gata sa accepte oferta Seulului de furnizare gratuita de electricitate pana cand vor fi construite reactoarele atomice, dupa ce se va ajunge la un acord in acest sens, in urma negocierilor in format "4 plus 2". Potrivit oficialului de la Seul, Coreea de Sud nu urmareste o unificare rapida cu Nordul comunist, de teama unor costuri mult prea mari ale acestui proces, asa cum a fost cazul Germaniei de Vest in 1990.

Chung, care a fost corespondentul in Germania al unui post sud-coreean de televiziune in timpul caderii zidului Berlinului (noiembrie 1989), nu a intrat in detalii referitoare la modul in care se va realiza unificarea economica dintre Sud si Nord.

Coreea de Sud este cea de a patra putere economica din Asia, in timp ce vecina sa din Nord este considerata una dintre cele mai sarace tari ale lumii. Analistii economici considera ca Phenianul se poate indrepta spre un proiect de deschidere economica, similar celor aplicate de China si Vietnam, state care au liberalizat economia dar au pastrat sistemul comunist.

Pe de alta parte, Coreea de Sud a anuntat, ieri, ca a acordat statutul de "economie de piata" Chinei. "Am convenit oficial cu guvernul asupra acordarii statutului de economie de piata Chinei", a anuntat presedintele sud-coreean, Roh Moo-hyun.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.