Presedintele american George W. Bush a plecat, ieri, spre Coreea de Sud, dupa ce s-a intalnit cu premierul Japoniei, Junichiro Koizumi, caruia i-a daruit un scuter electric, cadou traditional in familia Bush.

Seful de la Casa Alba si-a surprins gazda atunci cand l-a intampinat plimbandu-se cu un scuter Segway prin curtea resedintei unde a fost cazat, in Tokio. L-a invitat pe Koizumi sa se plimbe si el, iar premierul Japoniei, politicos, a condus "jucaria" un metru, dupa care s-a oprit si a rostit "Oh, foarte bine!". A fost momentul in care cel mai puternic om din lume i-a explicat ca scuterul este un cadou pe care l-a facut si parintilor sai si a tras concluzia ca Junichiro Koizumi este un prieten apropiat al Americii. Ceea ce Bush nu a stiut probabil este ca japonezii nu au dreptul sa conduca astfel de vehicule pe drumurile publice. Presedintele a mai vizitat celebrul templu budist Pavilionul de aur din Tokio. Dar vizita in Japonia a avut si momente mai serioase.

De la distanta

In special cand, de la tribuna unui centru de afaceri din Tokio, vorbind unui grup de afaceristi niponi, Bush a reusit sa irite China cu numai cateva zile inainte de a ajunge la Beijing. El a impartit Asia in trei categorii: democratiile - Japonia, Coreea de Sud si Taiwan, tarile care "au facut cativa pasi spre libertate, dar inca nu au ajuns la finalul drumului" - China si regimurile totalitare - Myanmar si Coreea de Nord.

El a dat drept exemplu Taiwanul, a carui independenta nu este recunoscuta de China si a cerut autoritatilor de la Beijing sa acorde cetatenilor lor mai multe libertati. Declaratiile au atras imediat proteste din partea oficialilor chinezi, seful diplomatiei afirmand ca "Beijingul nu tolereaza nici un amestec in problemele sale interne". De altfel, Bush nu s-a oprit aici. El a mai cerut Chinei sa promoveze mai multe reforme democratice si sa permita ca rata de schimb pentru yuan in raport cu dolarul sa fie stabilita de mecanismele de piata.

Delicatete

In plus, pledoaria pentru Koizumi, intr-un moment in care liderii de la Tokio sunt acuzati de nationalism de catre China si Coreea de Sud, l-ar putea pune pe presedintele SUA in situatia de a apela la toate mijloacele diplomatice pentru a nu da dovada ca ia partea cuiva. De altfel, inainte de a ajunge in Coreea de Sud, pentru a participa la APEC, Bush a trimis-o pe Condoleezza Rice pentru a "incalzi atmosfera". Reuniunea Forumului pentru Cooperare Economica Asia-Pacific se va desfasura in perioada 18-19 noiembrie si reuneste sefi de stat si de guvern din 21 de tari cu deschidere la Oceanul Pacific. La Pusan, locul de desfasurare al summit-ului, sud-coreenii au manifestat si ieri impotriva participarii lui George W. Bush, nemultumiti de masura dublarii importurilor de orez pentru a respecta cerintele OMC.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.