Basescu a declarat ca este nerealist scenariul transformarii Republicii Moldova intr-un stat tampon intre NATO si Rusia.

"Nimeni nu are in vedere crearea unui tampon intre NATO si Federatia Rusa sau UE si Federatia Rusa utilizand Republica Moldova. De altfel, cred ca termenul este depasit, avand in vedere tehnologiile militare ale momentului. Cum va imaginati ca R.Moldova poate fi un tampon? Pentru ce? Doar pentru ca pentru Romania are un numar de rachete pe teritoriul sau? Nu", a spus presedintele Basescu.

Scutul antiracheta din Romania a intrat in vigoare

Presedintele Basescu a reiterat ca obiectivul strategic al scutului antiracheta este punerea in siguranta a cetatenilor din Europa de Sud-Est impotriva unor puteri emergente "cu vise de dezvoltare a armelor nucleare" sau a riscului ca grupari teroriste sa intre in posesia unor rachete moderne cu raza medie de actiune.

El a adaugat ca intre Rusia si UE pot exista numai dispute de natura economica, nu militara, iar ideea cu Republica Moldova ca un spatiu tampon din punct de vedere militar trebuie uitata.

"Uitati ideea ca Republica Moldova este in viziunea vreunui strateg ca un tampon intre NATO si Federatia Rusa. Deci uitati de Republica Moldova ca tampon, Republica Moldova poate deveni ceea ce este Romania acum, un stat de frontiera al UE si ne-am bucura ca Republica Moldova sa devina pe termen mediu un membru al UE la frontiera acestei organizatii. Deocamdata, Romania este stat de frontiera si nu Republica Moldova. Ne dorim ca Republica Moldova sa devina stat de frontiera al UE si nu tampon. Intre Federatia Rusa si UE pot fi numai dispute economice, dar uitati de posibilitatea ca vreodata intre UE si Federatia Rusa sa fie conflicte militare. Uitati de povestea asta, pentru ca este nerealist sa construiti asemenea scenarii", a concluzionat Basescu, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.