Zvonurile ce au circulat in ultimele zile in capitala Rusiei, referitoare la o iminenta remaniere guvernamentala, s-au adeverit. Luni seara, televiziunea rusa anunta, conform aprecierii presei moscovite, o adevarata "bomba politica", cu implicatii profunde asupra contextului politic actual. Vladimir Putin l-a promovat in functia de vicepremier pe Serghei Ivanov, care isi pastreaza si functia de ministru al Apararii.

De asemenea, Putin a anuntat intrarea in Guvern a sefului administratiei prezidentiale, Dmitri Medvedev, 40 de ani, care devine prim-vicepremier, in timp ce in presa rusa circula informatii privind o posibila concediere a actualului premier, Mihail Fradkov. Explicandu-si decizia de a-l numi pe Ivanov si in functia de vicepremier, Putin a sustinut ca a dorit, astfel, sa raspunda preocuparilor privind "o mai buna coordonare" in reformarea armatei. Este unanima parerea analistilor rusi si straini din Moscova ca avem de-a face cu o remaniere de un fel deosebit. Putin si-a numit in functii cheie doi aliati dintre cei mai fideli, pe care se va bizui in cursa pentru alegerile parlamentare din 2007 si cele prezidentiale din 2008 cand, nemaiavand dreptul sa candideze pentru un al treilea mandat prezidential, vrea sa lase in loc un om si o echipa care sa continue strategia politica pe care el a conceput-o cu atata migala.

"Miscarea" lui Putin, remarca presa rusa de ieri, prin modul abil in care a fost gandita, vizeaza un efect cu bataie mai lunga. Numind doi oameni de ai sai, cunoscuti colaboratori din perioada petrecuta la Sankt Petersburg, Putin lasa, potrivit ziarului "Vedomosti", usa deschisa atat stangii, cat si dreptei. In cazul in care Medvedev, cunoscut ca un foarte bun jurist si specialist in economie, nu va reusi sa se afirme ca potential sef de stat pana in 2008, il are in vedere pe Serghei Ivanov, un fost coleg al sau din serviciile de informatii externe. In ce-l priveste pe premierul in functiune, Mihail Fradkov, analistii rusi cred ca inlocuirea lui este considerata iminenta, intrucat practica ar cere ca viitorul presedinte sa detina mai intai functia de premier.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.