Presedintele polonez in exercitiu, Aleksander Kwasniewski (foto), care luna viitoare urmeaza sa se retraga din functia pe care a ocupat-o 10 ani, a precizat ca inca nu s-a luat o decizie in ce priveste instalarea pe teritoriul tarii sale a unor elemente ale scutului antiracheta american.

"Nu s-a luat inca o hotarare si nici nu s-au facut angajamente in acest sens", a declarat seful de stat, in cursul unei vizite in Slovacia. Potrivit postului national de radio polonez discutiile referitoare la instalarea pe teritoriul acestei tari a uneia dintre cele trei baze ale sistemului de aparare antiracheta sunt in derulare, la negocieri participand mai degraba experti militari decat politicieni. Omologul slovac al lui Kwasniewski a admis ca tema scutului antiaerian este urmarita cu atentie si la Bratislava, deoarece vecinele Ungaria si Cehia sunt practic concurente ale Poloniei in vederea construirii bazei americane.

La sfarsitul saptamanii trecute, cotidianul varsovian " Gazeta Wyborcza" scria: "Negocieri secrete au fost initiate de anul trecut pentru instalarea in Polonia a uneia dintre cele trei baze de rachete antiracheta. Este vorba de singura baza de acest fel situata in afara teritoriului american". Totodata noul executiv de la Varsovia si-a exprimat oficial interesul pentru acest proiect, mentionand in programul guvernamental: "Dorim participarea Poloniei la al treilea element al sistemului de aparare antiracheta, care functioneaza dupa principiul identificarii radar si distrugerii rachetelor inamice".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.