Presedintele polonez in exercitiu, Aleksander Kwasniewski (foto), care luna viitoare urmeaza sa se retraga din functia pe care a ocupat-o 10 ani, a precizat ca inca nu s-a luat o decizie in ce priveste instalarea pe teritoriul tarii sale a unor elemente ale scutului antiracheta american.

"Nu s-a luat inca o hotarare si nici nu s-au facut angajamente in acest sens", a declarat seful de stat, in cursul unei vizite in Slovacia. Potrivit postului national de radio polonez discutiile referitoare la instalarea pe teritoriul acestei tari a uneia dintre cele trei baze ale sistemului de aparare antiracheta sunt in derulare, la negocieri participand mai degraba experti militari decat politicieni. Omologul slovac al lui Kwasniewski a admis ca tema scutului antiaerian este urmarita cu atentie si la Bratislava, deoarece vecinele Ungaria si Cehia sunt practic concurente ale Poloniei in vederea construirii bazei americane.

Citeste si:

La sfarsitul saptamanii trecute, cotidianul varsovian " Gazeta Wyborcza" scria: "Negocieri secrete au fost initiate de anul trecut pentru instalarea in Polonia a uneia dintre cele trei baze de rachete antiracheta. Este vorba de singura baza de acest fel situata in afara teritoriului american". Totodata noul executiv de la Varsovia si-a exprimat oficial interesul pentru acest proiect, mentionand in programul guvernamental: "Dorim participarea Poloniei la al treilea element al sistemului de aparare antiracheta, care functioneaza dupa principiul identificarii radar si distrugerii rachetelor inamice".