Europa e in criza. In Franta e anarhie, motorul economic franco-german e pe butuci, Londra e atacata de cetateni britanici racolati de teroristii islamici. Cind ar trebui sa fie fermi, liderii marilor state UE ies din scena umiliti. Chirac pare un bunic batjocorit de nepoti, Blair e sfidat de laburisti.

Presedintele Frantei a asteptat 18 zile inainte de a vorbi despre haosul din tara. Luni seara, francezii au vazut un Chirac imbatrinit.

Chirac uitucul

Chirac a cistigat primul mandat in 1995. "A vorbit de fractura sociala, dar nu s-a intimplat nimic. A fost omul promisiunilor de efect, care nu au fost urmate de fapte. E perceput ca un monarh imbatrinit, care nu mai poate sa aduca mare lucru", considera Tudor Tepeneag, redactor-sef adjunct la sectia romana a Radio France International.

Referendum esuat

Referendumul din mai, asupra Constitutiei Europene, a reprezentat o lovitura pentru Chirac. Initiativa i-a apartinut chiar lui, increzator in atasamentul francezilor la ideea europeana. Vestitul "Non" al francezilor a fost adresat mai mult guvernarii si presedintiei, pentru rata ridicata a somajului, economia in scadere si nesiguranta resimtita de francezi.

Sanatate subreda

Apoi, propria sanatate l-a tradat. In septembrie, Chirac a fost internat pentru "un accident vascular minor". Acesta a fost momentul in care, in interiorul partidului din care provine, a inceput lupta la succesiune.

Sarkozy sau Villepin?

Lupta pentru fotoliul pe care Chirac il va elibera in 2007 se da intre Sarkozy si Villepin. Diferentele dintre cei doi s-au vazut in timpul insurectiei tinerilor magrebieni. Pe cind Sarkozy promitea masuri dure contra anarhistilor, Villepin vorbea de masuri sociale demne de un guvern socialist. Sarkozy are origini modeste si e printre putinii politicieni care nu au urmat scolile ce garanteaza o cariera de succes. E fiul unor imigranti, tatal ungur si mama evreica grecoaica. In 2004, a fost ales presedinte al UMP, cu 85% din voturi, in ciuda opozitiei lui Chirac. Dominique de Villepin a condus opozitia internationala impotriva razboiului din Irak, in calitate de ministru de Externe. Villepin se bucura de sprijinul lui Chirac, intruchipind portretul politicianului francez traditional: absolvent al Scolii Nationale de Administratie, un diplomat de valoare.

Blair, umilit de laburisti

Cind a preluat presedintia UE, Tony Blair parea ca va fi acel lider capabil sa resuscite Uniunea din criza provocata de respingerea Constitutiei. Saptamina trecuta, insa, Blair si-a vazut subminata autoritatea de catre propriul partid, intr-o problema foarte importanta: prelun-girea dreptului de detentie a suspectilor de terorism de la 14 la 90 de zile. Pentru prima data, Partidul Laburist nu si-a sustinut premierul. "Autoritatea lui Blair e slabita si se vorbeste de un sfirsit de domnie, evident. Este insa mai putin grav decit ce se intimpla in Franta si Germania, unde sint tot sfirsituri de domnie", comenteaza Traian Ungureanu. Destinul lui Blair e pecetluit. Conservatorii si noii lor aliati din tabara laburista ii planuiesc premierului o noua infringere in ce priveste reforma sistemului de invatamint. Ce se va intimpla cu premierul? "E o expresie in politica americana, 'lame duck>>, adica un premier sau presedinte de paie, un papagal, care si-a pierdut deja autoritatea in problemele majore", considera Ungureanu.

"The Times" pune infringerea lui Blair pe seama plecarii consilierului Campbell, care in aceasta situatie ar fi "mirosit" ambuscada ce-l pindea pe premier in Camera Comunelor.

Brown pindeste la cotitura

Nemultumirea crescinda a taberei stingiste din cadrul partidului s-a putut manifesta sfidator si pentru ca Blair a facut greseala de a anunta ca nu va mai candida inca o data. Acum mai trebuie sa aflam doar data retragerii lui Blair, caci succesorul sau e cunoscut. Gordon Brown, ministrul Finantelor, aflat la stinga lui Blair, un om care ii pindeste postul de la sfirsitul secolului trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.