Aceasta luare de pozitie concretizeaza cererile sefului statului francez Nicolas Sarkozy si vrea sa demonstreze ca acestea sunt impartasite de Guvernul german, a explicat o sursa franceza.

"Avem nevoie de un mecanism de compensare pentru cazul in care un stat membru, in pofida ajutorului care i-a fost acordat, se dovedeste incapabil sa isi asigure obligatiile privind protectia frontierelor externe ale UE", subliniaza scrisoarea franco-germana.

Cele doua Guverne cer "posibilitatea, ca ultim resort, de a reintroduce controale la frontierele interne pentru o perioada care sa nu depaseasca 30 de zile", in cadrul acestui "nou mecanism" integrat sub forma unor "amendamente la codurile frontierelor Schengen".

"Dupa aceste 30 de zile, va reveni Comisiei Europene sa recomande Consiliului (care reprezinta Guvernele celor 27 de state-n.r.) sa continue sau sa intrerupa controalele la frontierele interne"
, precizeaza ei.

Parisul si Berlinul intentioneaza astfel sa redimensioneze rolul Comisiei care, sustin ei, "si-a atribuit posibilitatea de a decide ea insasi reintroducerea temporara a controalelor la frontiere in caz de amenintare pentru securitatea si ordinea publica".

"Aceasta prerogativa tine de suveranitatea nationala (...) si este un punct care nu e negociabil", avertizeaza ei.

"Daca am vrut Europa, a fost pentru ca Europa sa ne protejeze. Daca am vrut Schengen, a fost pentru ca frontierele Europei sa fie aparate, nu pentru ca Europa sa fie o strecuratoare"
, a argumentat seful statului francez.

Nicolas Sarkozy a mers insa mult mai departe, amenintand ca va suspenda participarea Frantei la acordurile Schengen daca nu ii sunt satisfacute cererile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.