Premierul rus Mihail Fradkov nu a fost inclus intr-un puternic organism avand misiunea de a supraveghea modul in care sunt cheltuite miliardele de dolari alocate unor majore proiecte economice nationale, decizie ce a alimentat zvonurile care circula tot mai intens la Moscova privind o posibila remaniere guvernamentala.

Corespondentii din capitala Rusiei ai cotidianului britanic "The Financial Times" au aflat din surse moscovite ca presedintele Vladimir Putin a creat, luna trecuta, un Consiliu pentru proiecte nationale, dupa ce intr-unul din discursurile sale se angajase sa aloce o mai mare parte din profiturile obtinute pe seama cresterii pretului la petrol la realizarea de proiecte vizand imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii in domeniile sanatatii si social. Numai ca, in prezidiul consiliului respectiv, pe care analisti rusi il considera a fi, practic, un fel de "guvern paralel", in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2008, nu a fost inclus si premierul Fradkov. Decizia a fost interpretata in cercurile politice si economice moscovite ca o nota proasta data politicii acestuia in plan economic si social.

Dmitri Medvedev, posibil succesor al lui Putin

Surpriza a fost si mai mare, releva "The Financial Times", cand in fruntea consiliului mai sus amintit a fost desemnat Dmitri Medvedev, seful personalului de la Kremlin si, in acelasi timp, presedintele puternicului grup energetic national Gazprom. Medvedev, fost magistrat si aliat loial al lui Putin, inca din perioada in care au lucrat impreuna, in anii '90, la Sankt Petersburg, este tot mai des evocat in cercurile politice din Moscova drept viitor succesor al lui Vladimir Putin la Kremlin.

"Are loc o restructurare mascata a institutiilor politice ale Rusiei", declara pentru cotidianul britanic Olga Kristanovskaia, sefa Centrului de studiere a elitelor, de pe langa Academia de Stiinte a Rusiei. "Kremlinul pregateste o noua structura a puterii, inainte de alegerile prezidentiale din 2008, care va permite echipei lui Putin sa ramana la putere chiar daca el, personal, nu va mai fi presedinte", a mai spus ea.

Prezidiul Comitetului nou creat, din care fac parte 17 membri, este comparat de analistii politici rusi cu vechiul birou politic al CC al PCUS. Are puteri nelimitate, dar nu are un statut constitutional. Din el mai fac parte Boris Grizlov, liderul partidului Rusia Unita (pro-Kremlin), precum si German Gref si Alexei Kudrin, ministrii Dezvoltarii Economice si respectiv de Finante.

O notabila personalitate inclusa este Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, grup care recent a achizitionat Sibneft, a cincea mare companie petroliera din Rusia, contra a 13 miliarde de dolari. In seria "surprizelor", "The Financial Times" mentioneaza achizitionarea de catre Gazprom a unor mijloace de informare de anvergura, precum canalul de televiziune privat NTV si cotidianul de mare tiraj "Izvestia".

Neincluderea premierului Fradkov nu numai in prezidiu, dar si in colectivul total de 40 membri ai consiliului creat de Putin, au aflat corespondentii britanici, a intervenit dupa o disputa in contradictoriu a acestuia cu ministrii din sferele economiei si finantelor. La Moscova se vorbeste deja de faptul ca, in perspectiva campaniilor pentru alegerile parlamentare din 2007 si ale celor prezidentiale din 2008, premierul Fradkov ar putea fi de pe acum inlocuit, pentru a putea fi testat potentialul succesor al lui Vladimir Putin.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.